Golfové hřiště v zámeckém parku na Kynžvartu versus památkáři

Lázně Kynžvart - 200 let starý park kolem zámku Kynžvart se proměnil v golfové hřiště. O jeho vybudování se sice před lety památkáři s pražským investorem dohodli, ale nyní, tři měsíce před kolaudací, říkají, že firma smlouvu na pronájem pozemků nedodržela. Golf prý není zasazen do původního prostředí šetrně a nenásilně, jak investor slíbil. A tak dali památkáři k soudu žalobu na vyklizení pozemku a ukončení smlouvy.

Ředitel regionálního pracoviště Národního památkového ústavu v Lokti Roman Procházka informoval, že celý park je kompletně přetvořen. Investor podle památkářů v původním anglickém parku rozsáhle hloubí a naváží i stavební odpad. Poškodil území s možnými archeologickými nálezy. Bez povolení porazil některé stromy a jiné skupiny stromů prořezal.

Rovněž bez předběžného projednání přeložil koryto potoka, zřídil nové jezírko a zrušil některé cesty a pěšiny, po kterých by měli chodit zámečtí hosté. Mluvčí společnosti Bohemian Golf a County Invest Marek Hlavica se nechal slyšet, že jestliže pronajímatel pozemku před 15 lety souhlasil s vybudováním golfového parku, musel si být zásahů do krajiny vědom.

Památkáři říkají, že případným změnám v projektu a ve stavebním řízení se nebrání. Vadí jim ale způsob, jakým je investor prosazuje. Říkají tomu systém buldozer. Vedoucí stavebního úřadu Městského úřadu Kynžvart Rostislav Žalák potvrdil, že některé stavby hřiště jsou provedeny v rozporu se stavebním povolením.

Stavební úřad teď musí čekat na rozhodnutí soudu a teprve potom může vyvodit důsledky. Vyklizení pozemku a jeho uvedení do původního stavu si žádná ze stran sporu nedokáže představit. Investor tady prý utratil 150 milionů korun.