Obec Lipov zveřejnila dlužníky na internetu, hrozí jí pokuta

Lipov - Rozhodný a prý účinný krok v boji s dlužníky udělalo vedení obce Lipov na Hodonínsku. Seznam neplatičů zveřejnilo na internetu. Začátkem února poskytlo veřejnosti jména dlužníků i s adresami a výškou dluhů. Více než polovina hříšníků pak zaplatila. Jenže podle Úřadu pro ochranu osobních údajů tím obec porušila zákon a vystavila se riziku vysoké pokuty.

Lipov se k tomuto kroku rozhodl, když dluhy za odvoz odpadu, za vodu nebo za psy překročily stotisícovou hranici a nic nezmohly opakované výzvy, návštěvy dlužníků ani návrhy rozložení splátek. Ještě naposledy rozhlasem vedení varovalo dlužníky, že jejich jména zveřejní.

Místostarosta Lipova Miloslav Jagoš (KDU-ČSL) sdělil, že po zaplacení byl dlužník z listiny odstraněn. Ti nejotrlejší na seznamu zůstávají. Podle vedení obce jde o účinnou zbraň proti dlužníkům, jenže podle Úřadu na ochranu osobních údajů je tato zbraň špatně zvolená a proti obci se může obrátit.

Mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková potvrdila, že jde o porušení zákona. V případě, že úřad obdrží konkrétní stížnost občanů na to, jak se nakládá s jejich osobními údaji, nepochybně se bude věcí zabývat. A to prý může vyústit nejenom v uložení nápravných opatření, ale také v uložení pokuty.

Pokuta by v nejkrajnějším případě mohla dosáhnout až deseti milionů korun. Miloslav Jagoš dodává: „Jak je to správné vůči platičům, kteří platí, s kterými nejsou problémy?“ Kontroverzní seznam chce vedení obce ze svých vývěsek a webových stránek odstranit do dvou dnů. Svůj účel prý už splnil. Případný postih za jeho zveřejnění ale může přijít i dodatečně.