V hořovické nemocnici pomáhají nemocným larvy

Hořovice - Terapie larvami, které likvidují odumřelou tkáň, je starodávná osvědčená metoda, která se v posledních letech vrací do moderní medicíny. Nově ji třeba využívají i v hořovické nemocnici ve středních Čechách. Potřebujete k tomu ale silný žaludek, malí chirurgové požírají nekrotickou tkáň a pacienti většinou cítí šimrání nebo štiplavou bolest. Léčbu larvami mouchy bzučivky zelené používali už staří Mayové, hojně se využívala i za napoleonských válek a poté upadla v zapomnění. Někteří nevěří, považují metodu za překonanou, ale konečný efekt podle zainteresovaných hovoří sám za sebe.

Larvy mouchy bzučivky zelené jsou pro mnoho lidí s bércovými vředy nebo tzv. diabetickou nohou poslední šancí. Používají se v případech, kdy pacientům odumírá tkáň masivně a chemické nebo chirurgické metody již pomoct nemohou. „Larvy poměrně přesně kopírují hranici mezi zdravou a devitalizovanou tkání, takže se daří krásně odhalit spodinu rány,“ prohlásila lékařka chirurgického oddělení Nemocnice Hořovice Eva Šimůnková. Pacientka Milena Svobodová doplnila: „Procedurou s červy jsem prošla dvakrát, pak mi udělali transplantaci kůže, udělali mi žíly a já za 5 měsíců běhala jako čipera.“ Po přiložení larev ze speciálního kontejneru se musí rána pečlivě obvázat, malí chirurgové pak požírají nekrotickou tkáň tři až čtyři dny.

„Určitě je to metoda, která může vzbuzovat určitý odpor. Odborníci i laici se mohou domnívat, že to je překonaná záležitost, ale efekt hovoří sám za sebe,“ uvedl lékař Karel Novotný z kliniky kardiovaskulární chirurgie FN Motol Praha.

Terapie larvami bzučivky zelené je zcela bezpečná, nově ji hradí i Všeobecná zdravotní pojišťovna.