Břeclav bude mít městský přívoz

Břeclav - Novinku, kterou zatím žádné jiné město na jižní Moravě nemá, plánuje na letošek Břeclav. Bude jí městský přívoz. Po Dyji začnou jezdit pravidelné lodní linky se šesti zastávkami v různých částech města. Sloužit mají nejen turistům, ale i všem obyvatelům Břeclavi, kteří nechtějí stát v dopravních zácpách. Na novou sezonu se právě teď připravují i ostatní provozovatelé lodních linek v kraji.

Monika Vintrlíková z Lodní dopravy Břeclav informovala, že letos se bude testovat provoz tzv. břeclavských Benátek, kdy bude propojeno centrum města se Starou Břeclaví. Propojeny ale budou i další městské části, vybudováno bude pět nových přístavů, do nichž radnice investuje půl milionu korun.

Lodí až k hradisku Pohansko

Po spojení s druhým břehem Dyje volali obyvatelé Staré Břeclavi už dlouho. Původně ho měl zajistit most. Místostarosta Břeclavi Martin Radkovič (SNK-ED) však poznamenal, že přemostění z jedné strany na druhou by bylo velmi nákladné. Když se navíc zjistilo, že tady dříve fungoval přívoz, bylo rozhodnuto.

Letos poprvé se snad bude dát z Břeclavi po vodě dojet i k zámečku Pohansko. Dosavadní lodě se tam zatím většinou nemohly dostat kvůli příliš nízké hladině vody. Na letošek se už připravuje loď nová, s minimálním ponorem. Monika Vintrlíková uvedla, že nová loď, tzv. vodometka, nemá klasickou vodní vrtuli, motor pouze nasává vodu a pod tlakem potom funguje.

Ani ostatní provozovatelé nezahálí

A připravují se i ostatní provozovatelé lodní dopravy na jižní Moravě. Na Vranovskou přehradu vyjedou dvě lodě poprvé 1. května. Oproti loňskému roku tam k žádným změnám v trasách plaveb ani v cenách nedojde. Naopak v Lednici připravili na letošek velkou novinku. Pět lodí s turisty bude nově zajíždět až k minaretu. Plavby slavnostně zahájí 11. dubna.

Od dubna začnou z Hodonína jezdit i lodě po řece Moravě. Tam letos připravili novou atrakci pro děti, na menší lodi Korálce budou moct absolvovat pravou pirátskou plavbu. Baťův kanál letos otevře dvě nová přístaviště, v Napajedlech a v Uherském Hradišti. První z nich oficiálně otevře sezonu 30. dubna.