Předličtí mají dva týdny na úklid tun odpadků. Pak přijdou tresty

Ústí nad Labem - Radnice v Ústí nad Labem přitvrdí vůči obyvatelům Předlic a majitelům tamních domů. Předlice v posledních týdnech zamořily tuny odpadků. Město dalo místním dva týdny na to, aby uklidili. Pokud to neudělají, přijdou pokuty a v krajním případě i zavírání domů. Největší ústecké ghetto je plné pobíhajících potkanů a všudypřítomného hmyzu. Předlice jsou podle hygieniků časovanou bombou.

V posledních dvou letech tady zaznamenali epidemii úplavic a přemnožené šváby. Teď se mezi domy, ale i přímo v nich, nahromadily tuny odpadků. A stále jich přibývá. Ředitel Krajské hygienické stanice Ústí nad Labem Josef Trmal sdělil, že hrozí riziko hepatitidy a nemocí, jejichž přenašeči jsou hlodavci. O neudržitelné situaci hovořil i ústecký primátor Jan Kubata (ODS).

Neziskové organizace, které v Předlicích pracují, mají jednoduché vysvětlení. Odpadky se hromadí, protože je tady málo popelnic. Velká část majitelů domů je totiž vůbec nezajistila. Radnice společně s hygieniky hrozí pokutami, ale i neobvykle razantními kroky. V krajních případech nechá domy plné odpadků zavřít a jejich obyvatele vystěhovat.