Traviči mají na svědomí dalšího orla mořského

České Budějovice - Nejmíň deset kriticky ohrožených orlů mořských zabili za uplynulé dva roky v Česku traviči. Polovinu na jihu Čech, kde žije nejvíc těchto přísně chráněných dravců. Zatím poslední případ zaznamenali ornitologové na Písecku. Pachatelé tam použili prudký jed, který se už déle než rok nesmí prodávat.

Mrtvý nezvykle velký dravec, zpravidla zkroucený v křeči. Takový obrázek zná podle svých slov už většina ornitologů, kteří na jihu Čech sledují kriticky ohroženou populaci orla mořského. Zatím posledního otráveného ptáka nalezli přímo na hrázi Tálínského rybníka na Písecku. „Orla nám nahlásil anonymní nálezce,“ uvádí Hana Bednářová z Agentury ochrany přírody. „V místě nálezu uhynulého živočicha je monitorován výskyt ještě jednoho kriticky ohroženého orla mořského, proto je v okolních lesích a polích nasazeno několik hlídek,“ dodává mluvčí Policie ČR v Písku Kamila Ingrišová.

Jen v jižních Čechách jde o pátý případ otravy přísně chráněného orla za posledních 24 měsíců. „V tomto jarním období bývá těch otrav více,“ přiznává ornitolog Zdeněk Vermouzek.

Ve všech případech traviči použili karbofuran, zemědělský přípravek, který se už od konce roku 2007 nesmí prodávat. Předtím jej ale distributoři rozváželi v pětadvacetikilových pytlích. K zabití člověka stačí podle ochranářů několik zrníček. „Karbofuran způsobuje kolaps nervové soustavy a ten pták nebo živočich hyne ve velkých křečích,“ říká Hana Bednářová.

Policie zatím všechny případy otrav s výjimkou těch posledních odložila. Vyšetřovatelé i ochranáři znají jména podezřelých, svědčit ale dosud nikdo nechtěl a nepřímé důkazy nestačily. Sami policisté nechtějí odhadovat šance na chycení traviče. Důležitý je podle nich i fakt, že díky intenzivnímu vyšetřování zpravidla klesá počet případů v jedné lokalitě.