Botanická zahrada v Tróji expanduje

Praha/Trója - Botanická zahrada v Tróji rozšiřuje i přes protesty lidí ze sousedního sídliště svou venkovní expozici. Dodnes volně přístupný borovicový les se po probírce stromů změní v oplocené arboretum. Vedení zahrady se starousedlíkům snaží marně vysvětlit, že jde o schválenou rekultivaci vlastních pozemků, která je součástí dlouhodobé koncepce rozvoje, a že za zrušené dětské hřiště dostanou náhradu. Ani Inspekce životního prostředí žádné pochybení Botanické zahrady hl. města Prahy neshledala. Starousedlíci přesto spokojeni nejsou, dokonce už sepisují petici.

Dvě stě borovic už padlo v lese naproti bohnickému sídlišti, kam místní chodí na procházky a sportovat. Botanická zahrada, které pozemek patří, zde zřídí arboretum se vzácnými dřevinami. Starousedlíkům se záměr nelíbí i proto, že přišli o dětské hřiště, a podepisují petici. „Vyrostl tam v podstatě vysoký vězeňský plot, který se do té krajiny vůbec nehodí a který ten les nenávratně poškodil. Probíhá zde rozsáhlé kácení a není jisté, zda bylo potřeba kácet původní stromy v tak obrovské míře,“ prohlásil zastupitel MČ Praha 8 Petr Vilgus (SZ).

Jde o dlouhodobou koncepci rozvoje, kterou úřady povolily, ohrazuje se vedení zahrady. Les byl navíc příliš hustý a těžko by podle odborníků odolával vichřicím. „Abychom území úplně neuzavřeli, zanecháme průchozí koridor od severu na jih a z východu na západ, tedy mezi bohnickým sídlištěm a Trójou,“ uvedla vedoucí marketingového oddělení Botanické zahrady hl. města Prahy Věra Bidlová.

Obyvatelé bohnického sídliště spolu se zastupiteli za Stranu zelených z Prahy 8 podali podnět k prošetření Inspekci životního prostředí, ta však žádné pochybení botanické zahrady neshledala. „Je to dobudování botanické zahrady tak, jak je naplánováno. V těchto místech plánujeme tzv. Severoamerické expozice a Jihovýchodní Asii, kde chceme návštěvníkům přiblížit biotopy, které se vyskytují právě v těchto oblastech,“ dodal ředitel Botanické zahrady hl. města Prahy Oldřich Vacek.

Nové stromy se začnou vysazovat těsně před Velikonocemi, zrušené dětské hřiště zahrada následně nahradí novým.