Na Pardubicku začal sloužit pečovatelský Dům Simeon

Horní Jelení (Pardubicko) - Obecně prospěšná společnost SKP-centrum dnes v Horním Jelení otevřela po přibližně dvou letech výstavby Dům Simeon, který bude sloužit rodinám jako výpomoc v péči o nemohoucí seniory a další osoby. Je to jedna z mála nových budov pro sociální účely, kterou v Pardubickém kraji vybudovala nezisková organizace. Stavba byla z velké části financovaná z takzvaných norských fondů, celkové náklady včetně vybavení dosáhly 22 milionů korun.

Do Domu Simeon mohou rodiny umístit svého nemohoucího příbuzného na dobu maximálně 3 měsíců. „Jedou na dovolenou, potřebují si jenom odpočinout, jdou do nemocnice, přestavují byt a potřebují někam umístit toho, o koho se doma starají,“ jmenuje některé z důvodů pro umístění lidí do domova jeho vedoucí Alena Jindrová.

Radní Pardubického kraje Miloslav Macela (KDU-ČSL):

„Když to provozuje nestátní neziskový sektor, tak je to pro nás jednodušší, protože neziskovky si dokážou najít finanční zdroje ještě jinde než ze státního rozpočtu.“

V nové budově s malou kaplí může bydlet celkem 20 osob v deseti dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zázemím. Součástí objektu jsou také sály pro rehabilitace, masáže, kanceláře, sesterna a varna. O klienty se bude starat celkem dvanáctičlenný personál včetně sester, kuchařek či uklízeček.

„Financování je z části z rodiny, to je zhruba třetina prostředků, třetinu dává zdravotní pojišťovna a třetinu dávají klienti z dávek, které čerpají,“ řekl ČT ředitel SKP-Centra Jan Vojvodík.

  • Alena Jindrová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76882.jpg
  • Miloslav Macela autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/769/76879.jpg