Anketa o výstavbě garáží byla údajně zfalšována

Ústí nad Labem - Ústečtí Zelení zpochybňují internetovou anketu, ve které se veřejnost měla vyslovit ke stavbě garáží pod radničním náměstím. Zastánci projektu, který má přivést dopravu do centra města, podle nich hlasování zfalšovali. Poukazovali na špatné zabezpečení počítačové sítě, která anketu zprostředkovala. Radnice veškerá podezření odmítá jako neopodstatněná a tvrdí, že se zatím jedná pouze o návrh.

Nejpopulárnější počítačovou hrou na Ústecku byla v minulých dnech hra o garáže pod náměstím. Podle ústeckých Zelených ji ale vyhráli falešní hráči. „Ta anketa byla snadno zmanipulovatelná, protože s jednoduchým nastavením prohlížeče se v ní dalo hlasovat opakovaně klidně stokrát, dvěstěkrát,“ zpochybňuje průběh i výsledek ankety David Daduč z ústecké organizace Strany zelených.

Kritici ankety tvrdí, že podváděli zástanci garáží. Hlasy pro stavbu přibývaly skokově, především odpoledne a v noci. „Spíš bych řekl, že si někdo tu anketu hlídal a pohlídal,“ dodává předseda Strany zelených v Ústí nad Labem Dušan Oslej. „Stejně tak ych mohl říkat já, že odpůrci klikali mnohokrát,“ oponuje ústecký primátor Jan Kubata.

Nakonec zvítězili zastánci garáží, a to o čtyři procenta. Přesto mají být jejich hlasy jedním z důležitých vodítek při rozhodování o čtvrtmiliardové investici. „Nejlepším řešením parkování v centru města je dát auta pod zem. Já se k tomuto řešení jednoznačně přikláním,“ vysvětluje Jan Kubata. „Faktem zůstává , že občané tuto stavbu nevítají,“ tvrdí ústecký zastupitel za KSČM Jaroslav Kubín.

Podle Zelených anketa posloužila jen jako alibi pro nepopulární projekt. Radnice už totiž za jeho přípravu utratila devět milionů korun. „Tato anketa skutečně byla jenom zástěrkou,“ soudí Jaroslav Kubín. „To, že jsme vynaložili prostředky na projektovou dokumentaci, je zcela legitimní,“ hájí vynaložené náklady primátor Kubata. „O tomto projektu není zatím rozhodnuto. Takových akcí, které jsou v různém stadiu rozpracovanosti, máme asi dvacet,“ vsvětluje mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Milan Knotek.

Podle ústeckého primátora křičí opozice předčasně. Stavět se může za rok nebo za dva, ale třeba také nikdy. Jistý je jen fakt, že čtvrt milardy na garáže pod náměstím zatím ústecký magistrát nemá.