V Praze se potápěči loučili se sezonou

Praha - Jako každoročně se i letos potápěči spolu s vodními záchranáři rozloučili s uplynulou sezonou a řekou Vltavou. Předvánoční ponor na Kampě pod Karlovým mostem je pro ně zároveň oslavou nadcházejících vánočních svátků. Přítomní měli možnost se zahřát svařeným vínem nebo ochutnat vánoční cukroví. Pravidelní návštěvníci akce ale přiznávají, že předchozí ročníky byly divácky atraktivnější - nechyběli šermíři, soutěž o největšího otužilce a taky vodníci, kteří roznášeli občerstvení.

Nejvíc utopených za poslední roky, v prvních dvou týdnech prázdnin dokonce víc úmrtí pod vodou než na silnicích. Uplynulá sezona byla pro vodní záchranáře smutná, přesto se s ní přišlo rozloučit několik desítek milovníků vody. Pod hladinu Vltavy se jich potopilo přibližně dvacet.

I přes chabou viditelnost se potápěči mohli pochlubit několika úlovky. Na dně Vltavy našli například pálku na badminton, lopatu i skleničky. Z nich si muži i ženy ve skafandrech po vynoření symbolicky připili šampaňským. Do nového roku by si přáli, aby lidi na sebe dávali více pozor, aby u vody a v ní přemýšleli; taky hodně ponorů, zdraví a dobrou viditelnost.

S uplynulou sezonou se rozloučili potápěči a vodní záchranáři u Karlova mostu letos už po jedenácté. Sváteční ponor plánují jako každoročně na zlatou neděli.