Liberec má málo peněz na opravy památek

Liberec - Jen necelé dva miliony korun vyčlenil Liberecký kraj na opravy památek v příštím roce. Ještě před dvěma lety přitom dával kolem deseti milionů. Podle památkářů je přístup kraje nepochopitelný. Řada památek v regionu je totiž v žalostném stavu. Podle kraje ale není v jeho silách další prostředky poskytnout. Vlastníci památek proto musejí zkoušet jiné cesty a fondy, kde peníze na obnovu vzít.

Musíme už bít na poplach, tvrdí památkáři. Peníze na obnovu památek kraj neustále krátí. Před dvěma lety vyčlenil deset milionů korun, teď jen milion sedm set tisíc. „Což při počtu tří tisíc kulturních památek v Libereckém kraji je částka absolutně nedostačující,“ uvedl Miloš Krčmář z Národního památkového ústavu města Liberec.

Za tak malé prostředky se nedá podle památkářů pořádně nic udělat. Jen oprava střechy sychrovského zámku po letošní zimě spolkla jeden milion korun. Žadatelů o příspěvek jsou přitom v kraji stovky. „De facto to pak sklouzává k tomu, že ti, kteří dostanou tu trošku, nakonec dotace vracejí, protože s tak málo penězi nemohou danou rekonstrukci provést,“ konstatuje ředitel Národního památkového ústavu Miloš Kadlec.

Podle statistického úřadu dává Liberecký kraj ze všech krajů na obnovu památek nejmíň peněz. Kraj se ale brání – podle Antonína Schäfera z odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu jsou příjmy v ostatních krajích větší, protože Liberec je jedním z nejmenších krajů a má i nejmenší počet obyvatel. Musí hospodařit s tím, co dostane.

Podle památkářů by si měl ale kraj nastavit jiné priority. Jinak hrozí, že řada památek vezme za své. Miloš Krčmář zastává názor, že místní lidé nemají k památkám často vztah, protože Liberecký kraj se z valné části nachází na území bývalých Sudet a lidé na minulá období neradi vzpomínají. Nejvíce to je vidět na sakrálních památkách na Českolipsku. Právě ty patří mezi nejohroženější stavby. Od roku 1945 se o ně téměř nikdo nestaral. Stav památek je špatný i proto, že je zde málo věřících, myslí si Martin Pröller ze Sdružení Drobné památky Českolipska.