Cisterna s nebezpečnou kyselinou uvízla v přírodní rezervaci

Česká Lípa - V chráněnné krajinné oblasti u Svoru na Českolipsku uvízla německá cisterna s vysoce toxickou kyselinou chloroctovou. Řidič údajně zabloudil z mezinárodní silnice až na lesní cestu. Nebezpečná látka z barelů neuniká, a firmě tak nehrozí žádný postih. Nehodou kamionu se bude zabývat i Inspekce životního prostředí. Protože se nejedná o první kamion, který do lesa zabloudil, bude silnice pravděpodobně úplně uzavřena.

Řidič německé cisterny údajně špatně odbočil. Že není na mezinárodní silnici, si všiml až po třech kilometrech. Když chtěl vůz otočit, tak uvízl s 20 kubíky kyseliny přímo u zdroje pitné vody pro okolní města. Nádrž s toxickou látkou se naštěstí nepoškodila. „Je to vysoce toxická látka, která může být hořlavá, zahřátím může dojít k tvorbě jedovatých plynů a fosgenů,” vysvětluje Taťána Jelínková z odboru životního prostředí v Novém Boru.

Na místě se spekulovalo, zda řidič nechtěl náklad v lese vypustit. Podle policie na to ale chybí důkazy. Všechny převozní doklady má navíc firma v pořádku. „Dle sdělení řidiče si při jízdě po hlavní silnici v obci Svor spletl silnici,” uvedl Pavel Šindelář z Úseku dopravních nehod policie v České Lípě. „Nám to je trošku divný, ale nedá se nic dělat, musíme mu věřit,” dodává majitel vyprošťovací firmy Marcel Lahučký.

„Stává se často, že sem do obce zabloudí kamion a pak už nemá, kde se otočit, protože ta silnice je úzká, tento týden už tady zapadli tři kamiony,” uvedla starostka Svoru Jaroslava Petrboková.

Se čtyřicetitunovým kolosem zatím nikdo nepohne. Nádrž se musí nejprve přečerpat do jiné cisterny. Vyprošťování začne zítra. „Je to tady úzké, jeřáb ani jiná vyprošťovací technika se tady nedá ukotvit, takže to budeme kladkovat tak, aby ten kamion nespadl dolů,” popisuje Marcel Lahučký.

Starostové upozorňují na problém s kamiony převážejícími nebezpečné látky už několik let. Navrhují, aby měli doprovod. „Jednak jim určí přesnou trasu a doprovodí je na ty hranice. Tohle nebezpečí už tady bylo před šesti lety, kdy tady havaroval kamion s kyanidem,” zlobí se starostka Svoru.