V Raspenavě přijde o práci skoro 180 lidí, v Holýšově 70

Raspenava/Holýšov – V Raspenavě na Liberecku skončí v polovině roku továrna Steinel Elektronik se 176 zaměstnanci. Mezinárodní společnost Steinel přestěhuje výrobu horkovzdušných pistolí a senzorových lamp do Rumunska. Důvodem je současná světová hospodářská krize, která si vynutila restrukturalizaci firmy. S problémy se také potýká i firma SVA Holýšov z Domažlicka. Vyhlášeného výrobce kabin a náhradních dílů na kombajny a nákladní automobily poslal soud do konkurzu.

Podnik dnes propustil poslední zaměstnance. Nezaměstnanost v Raspenavě se blíží 17 procentům. Ukončení provozu továrny Steinel Elektronik je proto pro místní nepříjemná věc – novou práci si asi rychle nenajdou. Firma se sama obrátila na tamní úřad práce, aby propuštěným pomohl najít nové místo. Ten je hodlá zapojit do projektu Krize se nebojíme.

Lidé dostanou odstupné ve výši tří měsíčních platů a pokud udrží v příštích třech měsících roku současnou kvalitu a produktivitu práce, získají zvláštní prémii ve výši dalších tří měsíčních platů. V továrně pracuje přímo z Raspenavy okolo 50 lidí. Další dojíždějí, několik desítek z nich je z Polska.

Propouštělo se i v Holýšově na Domažlicku

O práci už přišli lidé z firmy SVA Holýšov. Na podzim totiž došlo k prudkému poklesu výroby, potíže vyvrcholily na přelomu roku odstávkou a následným propuštěním sedmdesáti zaměstnanců. Výroba se znovu nerozjela, dluhy společnosti teď mnohonásobně převyšují pohledávky - ty jsou podle konkurzního správce ve výši 18,5 milionů korun, firma ale dluží jiným subjektům 160 milionů korun. Zatím se přihlásilo 60 z více než 300 možných věřitelů. Majetkovými poměry firmy se navíc zabývá policie. Některým zaměstnancům dlužila firma výplaty, všechny by ale měly být vyplaceny tento týden. Uplatnění v oboru budou ale hledat těžko.