Staročeské Vánoce ožily v Botanické zahradě na Slupi

Praha - Atmosféru staročeských Vánoc představují návštěvníkům v Botanické zahradě na Slupi v Praze. Výstava ukáže lidem zapomenuté staročeské vánoční dekorace - směsi pohanských i církevních symbolů. Výstava "Staročeské vánoce" potrvá do 27. prosince, otevřena je denně od 10 do 19 hodin.

Vánoční stromky, tradiční řetězy, slunce, vrkoče nebo typická pečiva z jednotlivých krajů. Skoro všechny vystavené předměty jsou z přírodních materiálů. „Najdeme tady nejrůznější materiály od potravin, například kukuřice nebo brambor, po slámu nebo různá dřívka,” dodává autor výstavy Petr Herynek.

Ve dnech volna navštěvují výstavu i autoři dekorací. Ukazují lidem, jak ozdoby vznikají. Zájemci si pak některé můžou zkusit i vyrobit. Podle Petra Herynka si děti například budou moci naaranžovat vlastní svícen. Podrobné popisky vypráví, ze které doby ozdoba pochází, nebo kde je tradiční.

„Je velice těžké vybrat, líbí se mi i takové ty jednoduché nápady jenom z těch jablíček,” říká jedna z návštěvnic výstavy. Další ji doplňuje: „Protože paličkuji a drátkuji, tak mě zajímá všechna tahle práce. Vždycky když můžu jít na nějakou takovouhle výstavu, tak si vždycky něco odnesu.”