Centrum česko-německých vztahů v Ústí je ohroženo

Budoucnost centra česko-německých vztahů, které mělo vzniknout v roce 2008 v Ústí nad Labem, je nejistá. Centrum Colegium Bohemicum mělo sídlit v budově nově zrekonstruovaného muzea. Přestavba historické budovy z roku 1876 ale ještě nezačala. Už dříve budova v centru města sloužila jako škola, pošta nebo muzeum. Poté, co na svůj post rezignoval současný ředitel muzea Tomáš Wiesner, se objevily i spekulace, že místo centra v něm bude hotel.

Tomáš Wiesner se k situaci nechce vyjadřovat. Naopak architekt Zdeněk Havlík je znepokojen: „To, že jsou tady spekulace o jiným funkčním využití, je pro mě špatná zpráva.”

Ústecký primátor Jan Kubata (ODS) však s tvrzením nesouhlasí: „Neexistuje investor, který by chtěl stavět v muzeu hotel.”  Z ústecké radnice už zazněl i názor, že jednodušší by bylo postavit nové muzeum na zelené louce. Podle Wiesnera je však nutné, aby byla budova muzea v centru města. „Neznám případ města tohoto formátu, který by mělo muzeum někde za městem,” souhlasí s jeho názorem Havlík.

Stejně tak ani člen zastupitelstva Pavel Dlouhý ze Sdružení pro zdraví sport a prosperitu nechce stavět pro muzeum novou budovu. „Uvažujeme o mnoha variantách, ale v tuto chvíli fakticky jednáme o té jedné jediné,a to je rekonstrukce a obnovení památkově chráněné budovy uprostřed města,” uzavírá Kubata.

Shoda panuje v tom, že za průtahy s představou může nedostatek peněz. Celá rekonstrukce měla stát 165 milionů korun. Teď se ukazuje, že to může být i dvakrát tolik. Stát už na muzeum přidal, ale jen 65 milionů. „My jednáme s ministerstvem pro místní rozvoj o možnosti navýšení té dotace,“ slibuje primátor Kubata. I ostatní členové zastupitelstva by rádi nalezli jiné zdroje.

Ústecký primátor tvrdí, že město jednoznačně upřednostňuje přestavbu současného muzea. Jiné varianty označuje jen za nouzové. Zásadní rozhodnutí o ústeckém muzeu by mělo padnout v příštím roce, hned na konci ledna.