Děti cizinců komplikují výuku na českých školách

Havlíčkův Brod - Školám i městům vadí přístup ministerstva školství k dětem cizinců. Neexistuje podle nich žádný zákon, který by nařizoval jazykovou průpravu dřív, než děti do školy nastoupí. Navíc česky mluvit často neumí ani jejich rodiče. Komunikace školy s rodinami je tak často velmi komplikovaná. Učitelé jsou zoufalí, s rodiči se nedomluví a děti ve škole jen těžko překonávají jazykovou bariéru.

Výchovná poradkyně ze ZŠ Štáflova v Havlíčkově Brodě Karin Šubrtová potvrdila, že minimálně první dva měsíce se učitelé s dětmi domlouvají doslova rukama a nohama. Jana Kaplanová dodala, že tyto děti často nemají zaplacenou družinu po škole, a tak zůstávají do příchodu rodičů dlouho samotné.

Ředitelka havlíčkobrodské ZŠ V Sadech Věra Gablechová se rozhodla mongolským dětem pomoct. Škola pořádá jazykové kurzy. Ministerstvo školství sice od ledna zavedlo povinné jazykové zkoušky, jenže ty se týkají cizinců od 15 let a navíc jen těch, kteří tady chtějí žít trvale. Většina cizinců je hlášena na dlouhodobý pobyt a na ty se už nový zákon nevztahuje.

Radní pro oblast školství z Městského úřadu Havlíčkův Brod Tomáš Hermann se nechal slyšet, že jde o systémovou věc, která musí být jednoznačně řešena legislativní úpravou. Z ministerstva školství však přišla zpráva, že žádný zákon v tomto smyslu chystán není. Podle učitelů i radních je jediným řešením uzákonit povinnou půlroční jazykovou přípravu dříve, než dítě do školy nastoupí.