Valeč se rozhádala kvůli baronce

Valeč (Karlovarsko) - Ve Valči na Karlovarsku se rozpoutal spor mezi zastupiteli a starostou. Zastupitelé sebrali starostovi důležité pravomoci, obávají se, že by mohl pro obec uzavírat nevýhodné smlouvy. Starosta něco takového odmítá a tvrdí, že takový postup je protiprávní. Podle něj není takové rozhodnutí v pravomoci zastupitelů, ale nebrání se mu. Všechny zainteresované strany podaly trestní oznámení i žaloby a jsou přesvědčeni, že vleklé spory na zastupitelstvu se vyřeší do konce dubna.

Spory ve Valči se vyostřily kvůli pronájmu areálu civilní obrany. Podle opozičních zastupitelů jednání ovlivňuje žena, která o sobě tvrdí, že je baronka, někteří politici jí ale nevěří. „Jsem přesvědčený, že paní baronka je podvodnice,“ prohlásil valečský zastupitel Jan Fronc (nez.). Zastupitelé proto rozhodli, že starosta nesmí sám rozhodovat o žádných obchodech. Starosta Josef Kubař (KSČM) říká, že takové rozhodnutí není v pravomoci zastupitelů, ale nebrání se mu. Vysvětluje, že Alena Thyssen obci jen pomáhala: „Jejím záměrem bylo sehnat pro obec silného developera na areál civilní obrany, aby se vůbec dal nějakým způsobem využít.“

Podvodník je zastupitel Fronc, tvrdí Alena Thyssen. O areál civilní obrany nikdy zájem neměla, podle ní je areál daleko od hlavní silnice, a proto o něj nemá zájem ani většina investorů. „Areál je úžasný ale bohužel velmi špatně situovaný a naprosto nevhodný pro jakoukoliv logistiku,“ uvedla baronka Alena Thyssen Bornemissze von Kaszon.

Slovům Aleny Thyssen Jan Fronc nevěří, on i další opoziční zastupitelé chtějí být na dalších jednáních o hodnotném areálu: „Tady se jedná o areál v ceně cca 40 milionů!“ Trestní oznámení a žaloby už podal starosta, znesváření zastupitelé i Alena Thyssen.

Starosta je přesvědčen, že vleklé spory vyřeší na zastupitelstvu koncem dubna.