Písecké taneční centrum ZIP se přesunulo do krytu firmy Jitex

Písek - Kryt civilní ochrany v písecké firmě Jitex zažil nebývalou přeměnu. Místo ukrývání před atomovým a jiným nebezpečím v něm tančí děti. Neobvyklá spolupráce soukromé firmy a zájmového občanského sdružení vyřešila hned několik problémů najednou.

Původně měl ukrýt stovky zaměstnanců textilky před třetí světovou válkou. Jak se ukázalo v roce 2002, neuchránil by je ani před rozvodněnou Otavou. Vytopený kryt firma zařadila do nepotřebných objektů. Taneční centrum nějaké zázemí naopak nutně potřebovalo. Vhodný prostor nalezl spolupracovník Tanečního centra ZIP Ladislav Beran: „Řekl jsem, že to musíme zkusit v Jitexu, tam musí mít spoustu prázdných baráků, dílen, továren nebo nějakých skladů.” Jeho tip si pochvaluje i vedoucí centra Klára Humpálová.

Firma Jitex jim vyšla vstříc a jako nejvhodnější prostor se ukázal kryt. Taneční centrum ho předělalo na dva sály. Využilo šaten, sprch a získalo ideálního zázemí. Časem by se i sousední budova mohla přeměnit na moderní místo plné her. Nejen tanečních. Například i sportovních nebo divadelních. Podobný projekt pod jménem Game Factory už existuje v hlavním městě.

Písecká tančírna je historicky první přeměnou čistě továrního objektu na dětské centrum. Ani funkce krytu se ale úplně nevytratila. „Když se něco stane, tak máme potom tři měsíce na to, dát do původního stavu, aby to potom opravdu sloužilo, jako kryt,” dodává Klára Humpálová.

Taková situace ale podle nových obyvatel krytu určitě nenastane. O zázemí už je totiž může připravit už jenom válka nebo povodeň, která by byla stejně velká jako v roce 2002.