Chopinův festival v Mariánských Lázních je v ohrožení

Mariánské Lázně - Mezinárodní festival Fryderyka Chopina, který se koná každý rok v Mariánských Lázních, musel řešit svou další existenci. Agentura, která pro festival zajišťuje organizaci, totiž údajně už pět let neplnila včas některé finanční závazky.

Chopinův festival má téměř padesátiletou tradici. Jeho součástí bývá i mezinárodní klavírní soutěž, které se účastní špičkoví sólisté z celého světa. Pořadatelem festivalu je obecně prospěšná společnost Fryderyka Chopina. Podle jejího předsedy peníze chyběly hlavně na honoráře a ubytování umělců. „Dokonce došlo i k tomu, že jsme museli jeden rok soutěž odložit právě z finančních důvodů,” uvedl předseda Společnosti Fryderyka Chopina Ivan Klánský.

Rozpočet týdenního festivalu je okolo tří miliónů korun. Kromě dotací, které festivalu platí stát, kraj a město, potřebují organizátoři dvě třetiny této částky od sponzorů. „Pravda je, že v letošním roce abnormálně velké množství partnerů, kteří byli nasmlouvaní dopředu, vypovědělo svoje smlouvy, a tím pádem došlo ke zpoždění a zdržení plateb,” vysvětluje ředitel původní marketingové agentury festivalu Roman Kořán.

Chopinova společnost z obav o další existenci festivalu podepsala smlouvu s novým marketingovým partnerem. Její vedení věří, že nová agentura zajistí nejen dostatek peněz, ale zároveň přiláká i více návštěvníků. „Vedle oficiálních částí by měly probíhat doprovodné akce pro veřejnost v mariánskolázeňských parcích, lesích a na kolonádě,” slíbil zástupce nového partnera festivalu Bohumil Hlavatý.

Další ročník Chopinova festivalu se uskuteční ve druhé polovině srpna 2007. Jeho součástí opět bude i mezinárodní klavírní soutěž.