Vánoční stromky si Ostravané můžou koupit přímo na plantáži

Ostrava - Netradiční službu nabízí obyvatelům ostravská radice. Vánoční stromky si lidé mohou vybrat a uříznout přímo na městské plantáži. Na více než třech hektarech jich roste asi 15 000. Na Štědrý den se už stromečky na plantáži prodávat nebudou. Poslední zájemci mohou přijít v sobotu 23. prosince.

Na ostravské plantáži letos podruhé vykvetly pampelišky a sedmikrásky. Už za 2 týdny ale zdejší stromečky budou krášlit vánoční ozdoby. Zaměstnanci městských lesů se právě připravují na první zákazníky. Ve srovnání s loňským rokem prodlouží prodejní dobu až do 16:00. Déle to kvůli tmě nejde.

Na plantáži prodávají Ostravské městské lesy borovici za 150 korun, jedli za 300 korun a smrčky po 100,- Kč. „Nejvíc na odbyt jdou jedle, potom borovice,“ říká technik Ostravských městských lesů Michal Dočkal.

Ostravské městské lesy zdražily pouze jedle, a to o polovinu. Zákazníci ale na plantáži koupí stromeček za stejnou cenu jako velkoodběratelé. Ti je pak na tržištích prodávají podstatně dráž. Stromečky ale prodejci nakupují i v zahraničí, např. v Dánsku nebo Litvě.