Obyvatele tří domů v centru Ústí ohrožují švábi

Ústí nad Labem - Ve třech domech se stovkami bytů v Ústí nad Labem se přemnožili švábi. Lidé si stěžují, že majitel domu - společnost Spobyt to neřeší. Podle hygieniků mohou švábi způsobovat zdravotní problémy. Navíc je těžké je vyhubit.

Obyvatelé panelového domu v ústecké čtvrti Severní teresa mají šváby prakticky všude - v koupelnách, v kuchyních i postelích. O tom, že se hmyz v domě přemnožil, už vědí i hygienici. Podle nich je důvod jediný - nepořádek na chodbách. Švábi se totiž v domě udrželi i po dvojí snaze o vyhubení. „Pokud jsou tam organické zbytky na chodbách, tak nelze očekávat, že ten dezinsekční zásah, který tam už byl jednou proveden, bude úspěšný,” vysvětluje ředitel Krajské hygienické stanice Ústí nad Labem Josef Trmal.

Sami obyvatelé domu potvrzují, že pravděpodobnou příčinou výskytu švábů bude nepořádek. „Je tady velký nepořádek. Lidi tu nechávají odpadky za dveřma, jsou tady výkaly od psů,” stěžuje si Bohuslava Otradovská. Její slova potvrzuje i Věra Šťastná: „Nevíme ani, čím to vyhubit - jednu stranu nastříkáte, z druhý vám vylezou.”

Nájemníci domu, který vlastní společnost Spobyt, se šváby snaží neúspěšně hubit už několik měsíců. Hmyz se dokonce objevil už i v dalších dvou domech Spobytu v centru města. Jejich obyvatelé si několikrát stěžovali, firma ale zatím nic neudělala. Nájemníkům vzkázala, aby si nechali byty vyčistit na vlastní náklady.

Švábi mohou podle šéfa hygieniků způsobovat řadu zdravotních problémů: „Mohou se vyskytnout i alergie u lidí, což by tedy mohly být potíže dýchací a další potíže. Vedení Spobytu vyjádření před kamerou odmítlo. Zástupce firmy pouze vzkázal, že problém řeší a bude spolupracovat s hygieniky.