Jihlavský medvědinec přivítal první obyvatele

Jihlava - Zoologická zahrada v Jihlavě se chystá na otevření nového medvědince. Moderní zařízení, jehož vybudování stálo dvacet milionů korun, v současné době už hostí první nájemníky. K medvědí samici Áje ve středu večer přivezli ze zoologické zahrady v Berlíně samce malajského medvěda. Dlouhá cesta dopadla překvapivě dobře a mladého samce nyní čeká postupné seznamování s novým domovem.

Sedmdesát kilogramů vážící tříletý samec malajského medvěda, kterého pojmenovali Adam, putoval v bedně přes šest hodin. Cestu ale zvládal naprosto bez problémů a houpání na dálnici ho dokonce uspalo. „Adam byl velice klidný, už to přepuštění do přepravní bedny bylo absolutně bez problémů,“ říká s ulehčením zoolog Aleš Toman.

Nejsložitější operací celého transportu medvěda na trase Berlín - Jihlava tak bylo přepuštění zvířete z bedny do klece a následně do zbrusu nové prosklené ubikace. Vše probíhalo bezkontaktně za pomoci automaticky otevíraných klecí. „Pokud bychom zvolili jiný způsob, tak bychom museli to zvíře na každou manipulaci uspat, a to je špatné,“ vysvětluje kurátor Zoo Jihlava Jan Vašák.

Zoo Jihlava byla dva roky bez medvědů. Starý pavilon přebudovalo město nákladem dvacet milionů korun. Teď probíhají poslední dokončovací práce ve venkovní části. Vnitřek však už přivítal své první obyvatele. „Samička už se tady zabydlela před několika dny a dnes k ní přibyl právě její partner,“ popisuje aktuální situaci v jihlavském medvědinci ředitelka Zoo Jihlava Eliška Kubíková. „Návštěvníkovi se naskytne celá řada pohledů z různých perspektiv, z nadhledu, může také pozorovat medvědy přímo uvnitř prosklenými okny,“ dodává Aleš Toman.

Slavnostní otevření nového medvědince v jihlavské zoo je v plánu na sobotu 25. dubna v rámci oslav Dne Země.