Letos si zvířata prodlouží večerku

Kladno - Současné neobvykle teplé počasí působí i na zvířata. K zimnímu spánku se ještě například neuložily medvědice Marta a Míša ze zámecké zahrady v Kladně.

Medvědi, ježci a třeba i netopýři si letos protáhnou večerku. Kvůli nezvykle teplému počasí se jim ještě nechce spát. Vážné problémy jim ale nehrozí. „Nemají úplně přesný kalendář a rozhodně si myslím, že to v průběhu zimy vše doženou,” říká Martin Dušek z Českého svazu ochránců přírody.Odkládání zimního spánku má i výhodu – zvířata se stihnou lépe vykrmit.

Medvědi v minulých letech už dávno spali. Letos je ale teplo udržuje čilé. Medvědice Marta a Míša z Kladna si už připravily podestýlku a teď jen čekají na pořádný mráz. „Jakmile začnou mrazíky, tak holky si vlastně nastelou, zazimují a jdou spát,” popisuje ošetřovatelka Markéta Řeháčková, jak se medvědí holky připravují na spaní.

Trojčata Vojta, Kuba a Matěj z Večerníčku Méďové mají jiný režim. V zimě je ošetřovatelé nezazimovávají, a tak si medvědi hrají venku i v mrazech. Ve sněhu se prý vyřádí.

Nespaví ježci mají potíže s lidmi, kteří se jim snaží pomoc a zbytečně je nosí do záchranných stanic. Na svobodě by jim bylo lépe. Dagmar Šimková ze Záchranné stanice v Jinonicích doporučuje, aby lidé ježky nechávali na svobodě, aby jim dali piškoty a granule, ale aby je neodnášeli.

Cestu do ciziny kvůli teplu odložili i někteří tažní ptáci. Jsou to ale pouze jednotlivci – například čápi nebo sluky. Martin Dušek z Českého svazu ochránců přírody říká, že počasí je sice letos nezvykle teplé, ale příroda se s tím vyrovná.