Miloš Zeman mapoval kůrovce na Šumavě

Lipno nad Vltavou - Na Šumavu se vydal bývalý premiér Miloš Zeman se svými přáteli, chtěli tak symbolicky varovat před dalším usycháním lesů. Správce území vyzvali, aby zasáhli proti kůrovci a začali kácet a zároveň vyzvali ministra Martina Bursíka k rezignaci. Správci parku považují jejich misi za úsměvnou, Šumava podle nich takové záchranáře nepotřebuje, pomůže si sama. Někteří šumavští starostové si však myslí, že bývalý premiér má pravdu, a očekávají, že v situaci přinese nový impuls.

Stromy jsou pro expremiéra Miloše Zemana oblíbený zdroj energie, a proto zamířil se svou družinou na Šumavu. Dřeviny tentokrát neobjímal, z letadla mapoval, jak vypadají porosty zasažené kůrovcem. „To, co jsem viděl, je zločin. Šumava, zejména v oblasti Národního parku, vypadá jako po chemickém bombardování,“ prohlásil bývalý premiér. Ředitel Správy NP Šumava František Krejčí je jiného mínění: „Nepovažuji se za zločince. Postup, který při řízení Národního parku užíváme, je běžný na celém světě.“ Podle pracovníků ministerstva životního prostředí si Šumava s kůrovcem poradí, jde o spor vědecký, a nikoliv politický. Bývalému předsedovi vlády doporučili procházku lesem. „Uvidí, že přirozená obnova funguje,“ ujistil mluvčí MŽP Jakub Kašpar.

Někteří šumavští starostové si však myslí, že bývalý premiér přinese nový impuls a znepřátelené strany, tedy ministerstvo a obce s kraji, začnou hledat kompromis. „Situace na Šumavě je velmi vážná,“ tvrdí starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek (nez.). „Už je téměř neřešitelná, je to dvě minuty po dvanácté,“ dodal starosta Frymburku Ota Řezáč (nez.). Ředitel Krejčí si však je jistý: „O budoucnost lesa strach mít vůbec nemusíme.“ Spor o to, jak na Šumavě dál postupovat, zda kácet, či nekácet usychající stromy, se dostává i na stůl krajských státních zástupců. Trestní oznámení podali i někteří vědci, kteří Zemana doprovázeli.

Do sporu dnes zasáhla také Agrární komora, její zástupci vyzvali správce parku, aby zásadním způsobem změnili péči o toto území.