Karlovarští se svezou v nových ekologických autobusech

Karlovy Vary - Západočeská metropole jako první ve východní Evropě převzaly čtyři nízkopodlažní autobusy, které splňují nejpřísnější podmínky k ochraně životního prostředí. Emisní normu pod zkratkou EEV budou muset od roku 2010 splňovat všechny nové autobusy a užitkové vozy.

Na první pohled se nové ekologické autobusy nijak neliší od běžných vozů. Největší úpravy jsou v naftovém motoru, který je šetrný k životnímu prostředí. „Město Karlovy Vary leží v údolí dvou řek a cirkulace vzduchu je zde malá, a proto chceme snižovat škodliviny z dopravy,” zdůvodňuje zavedení ekologických autobusů náměstek primátora Petr Keřka.

„Autobusy plní tu nejpřísnější exhalační normu, která vůbec v Evropě existuje. Ta norma zaručuje ty nejčistší zplodiny, jakých lze vůbec dosáhnout u vznětového motoru. Uhlovodíky jsou nižší zhruba 33x, můžeme také hovořit o snížení podílu pevných částic, tam je to zhruba 4x méně,” říká zástupce výrobce autobusů Petr Rusek.

Čistotu výfukových plynů zajišťuje nový katalyzátor doplněný o nádrž s roztokem močoviny. Ta škodlivé látky neutralizuje. Další filtr pak zachycuje pevné částice.

Město za čtyři nové autobusy zaplatilo 28 miliónů korun. Začátkem příštího roku chce koupit další čtyři vozy, tentokrát na plynový pohon. „Preferujeme teď mít dva alternativní pohony. Ty vozy s těmi CS filtry a vozy na plynový pohon jsou de facto stejně ekologické a šetrné k životnímu prostředí, dodává ještě Petr Keřka.

Karlovarský dopravní podnik v následujících letech postupně vymění všech 60 městských autobusů. Čtyři nové ekologické autobusy začnou jezdit na pravidelných linkách ve městě už příští týden.