Dráhy pokračují v instalace zdvihacích plošin pro handicapované

Třeboň - České dráhy rozšiřují počet nádraží, kde mohou bez problémů nastoupit do vlaku i vozíčkáři. Před třemi lety bylo takových míst jen pět. Do konce letošního roku jich bude téměř sto. Ode dneška pomáhá speciální zdvihací plošina také v lázeňském městě Třeboni.

Na první pohled zdvihací plošina rozhodně nepůsobí jako výkřik moderní techniky. Funguje na jednoduchém principu a na lidský pohon. Snadno se s ní ale manipuluje i na úzkém nástupišti. Navíc překoná výšku až do 130 centimetrů a pasuje k jakékoli vlakové soupravě. Pomáhat bude nejen vozíčkářům. „Je to velká pomoc pro vozíčkáře a třeba i pro pacienty o dvou holích, kteří sem jezdí po operacích na rehabilitace,” dodává Naha Bicencová ze Sdružení zdravotně postižených Třeboň.

V jižních Čechách budou plošiny do konce roku na pěti nádražích. Konkrétně do Třeboně nebo Jindřichova Hradce přesto vozíčkáře úplně bezstarostná cesta nečeká. Ve Veselí nad Lužnicí se přestupuje a tam plošina zatím nebude. Podle Jiřího Nohovce z odboru strategií Českých drah to ale nebude problém, místní drážní personál bude s nástupem handicapovaných občanů pomáhat stejně jako dosud – ruční nakládkou.

„Ten systém není úplně dobudovaný, ale na druhou stranu, někde se začít musí,” říká starosta Třeboně Jan Váňa a dodává, že má radost z toho, že Třeboň je mezi prvními. Cílem projektu je usnadnit vozíčkářům při cestě vlakem nástup a výstup alespoň na jednom nádraží v okruhu dvaceti kilometrů. Přestupní stanice Veselí nad Lužnicí by měla mít plošinu k dispozici už příští rok.