Cizincům na Plzeňsku končí pracovní povolení, přesto zůstávají

Plzeň - Koncem března skončila řadě cizinců pracovní povolení. Jen v plzeňské průmyslové zóně Borská pole se to týká téměř tisícovky lidí. Lidi bez práce se ale snaží za každou cenu zůstat, protože u nich doma mají vyhlídky na výdělek ještě horší. Koordinátoři projektu integrace cizinců potvrzují, že práce na Borských polích je v současné době málo a vypadá to, že přibývat nebude.

Cizinci se snaží zůstat za každou cenu a rychle si našli novou metodu. Přihlašují se tu jako podnikatelé, jak prozradila Klára Zachová z poradny pro cizince a uprchlíky. Koordinátorka projektu integrace cizinců Marina Hánová tuto informaci potvrdila a dodala, že se jedná o velký počet. Cizinec s podnikatelským vízem je pro firmy výhodnější, protože za něj nemusí platit odvody.

Program dobrovolných návratů běží dál

Mluvčí Cizinecké policie Plzeň Ilona Vaníčková sdělila, že kapacita programu dobrovolných návratů je vyčerpána zhruba z poloviny. Cizinci ze třetích zemí se tedy stále mohou přihlásit a odcestovat. Stát jim stále platí letenku domů a na letišti ještě navíc dostanou jakousi odměnu za odchod - 500 eur.

Odborníci na tuto problematiku kritizují plzeňský úřad práce za to, že mnoha cizincům prodloužil pracovní povolení, a tím problémy ještě prohlubuje. Zvyšují totiž riziko kriminality, jelikož mnoho z nich žije již dávno za hranicí bídy. Objevuje se také nový trend - cizinci přestávají bydlet na ubytovnách.

Příliš drahé ubytovny

Ubytovny jsou pro ně příliš drahé, a tak se stěhují do těch nejlacinějších bytů, čímž se začínají vymykat kontrole. Cizinecká policie totiž svou pozornost zaměřovala hlavně na ubytovny. Úřad práce své počínání vysvětluje tím, že je lepší, když má cizinec práci alespoň nějakou, než když tu zůstane a nemá žádnou.

Pracovní povolení se prodlužují způsobem, který chce docílit toho, aby sem žádný nový cizinec nepřišel. Individuálně se posuzují jednotlivé profese, přednost dostávají obyvatelé Evropské unie. Úřad práce podle svých slov nechce zhoršovat složitou ekonomickou situaci podniků. Nabírání nových pracovních sil by firmy stálo hodně času a peněz.

Cizinci jako oběti podvodníků

Cizinci pracující v Česku mají o možnostech návratu do vlasti zkreslené a často nepravdivé informace. V poslední době se navíc stávají obětí podvodníků, kteří chtějí zneužít program dobrovolných návratů ministerstva vnitra. Vyplynulo to ze schůzky, kterou s cizinci a cizineckou policií uspořádala pracovní agentura CNL. Mnozí Mongolové pracující v Plzni si například donedávna mysleli, že program dobrovolných návratů už je naplněn, a nemají tedy na pomoc nárok.

Další se báli, že jim budou v letadle na cestě zpět do vlasti odebrány všechny peníze. Podle Ilony Vaníčkové někteří krajané Mongolům slibují, že po zaplacení 200 eur budou ještě zařazeni do programu. Začínají se množit i případy, kdy cizincům někdo slíbil, že jim na úřadu práce zabezpečí pracovní povolení. Nic takového samozřejmě očekávat nelze.