Slatiňanský zámek zpřístupnil unikátní jezdeckou trofej

Pardubice - Pokud zavítají milovníci hradů a zámků během turistické sezóny do Slatiňan, mohou na tamním zámku vidět největší českou trofej pro sportovní soutěže jednotlivců. Vystavuje ji Hipologické muzeum a patnáctikilogramový pohár je vždy udělován jen těm nejlepším parkurovým a drezurním jezdcům.

Je skoro tak velký jako pohár pro nejlepší tým hokejové extraligy. Ozdobený hlavou koně a pečlivě uložený ve speciální ochranné bedně čeká každý rok na svého vítěze. Největší cena za vítězství v individuálních sportech se nyní dočasně přestěhovala do slatiňanského zámku. „Je to vzácná trofej, protože je největší v Česku. Měří sto čtyřicet centimetrů a je zapsána i v knize rekordů,“ říká ředitelka Hipologického muzea ve Slatiňanech Lenka Gotthardová.

Pohár jezdectví je nejstarší a nejpodrobnější žebříček drezurních a skokových jezdců v České republice. Vítězům patří od roku 1969. „Každý rok přibývají na poháru dva štítky, to znamená, že za čtyřicet let jich tam je již osmdesát. Někdo jich naštěstí získal několik a tím nám to trošku ulehčuje,“ vysvětluje s úsměvem šéfredaktorka časopisu Jezdectví Zdeňka Motyginová.

Pohár ve slatiňanském muzeu symbolicky vystavili dva vítězové. V drezurní části Alexander Onoprienko, ve skocích potom Aleš Opatrný. „Letos se mi to povedlo podeváté za sebou, což se ještě nikomu nepovedlo. Samozřejmě se pokusím i o tu kulatou desítku,“ uvádí několikanásobný vítěz ve skokové části Aleš Opatrný.

Pohár vítězů má své místo v zámeckém růžovém salonku. Ostatní stálá umělecká díla jsou nejcennější muzejní sbírkou na světě. „Jsou tady vystaveny portréty koní, jsou tady portréty, které vytvářeli angličtí malíři, kteří působili ve službách rodu Hamiltonů. A ti jsou spřízněni s královskou korunou,“ vysvětluje ředitel Národního památkového ústavu v Pardubicích Ladislav Kryl.

Výjimečné exponáty spojené s historií jezdectví budou ve slatiňanském muzeu přístupné během celé turistické sezóny.