Plzni dochází uhlí, teplo citelně zdraží

Plzeň - Do velkých problémů se na konci zimy dostala plzeňská teplárenská společnost. Ta zásobuje teplem velkou část Plzně. Zima sice končí, ale byla dlouhá a vyčerpávající. Městu teď dochází uhlí a skončit mají i smluvní dodávky. Nové se zatím nepodařilo Plzni získat. Do problému se už zapojil i sám primátor města. V úspěch svého jednání však příliš nevěří.

Uhlí dochází a získat ho pro velké město rovnou miliony tun není v dnešní době jednoduché. „U uhlí Pačesova komise jednoznačně deklarovala, že pro teplárenství ho do budoucna bude málo. My si myslíme, že řešením by mohlo být například prolomení těžebních limitů,“ tvrdí ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Teplárenská společnost už požádala o pomoc i primátora, aby sám začal o uhlí s dodavateli vyjednávat. „Vyrazím do Sokolova a pokusím se zajistit dodávky. Jak dopadnu, ale nevím, protože Plzeňská teplárenská už se o to snaží zhruba dva roky,“ říká plzeňský primátor Pavel Rödl.

Plzeňský problém s uhlím mohou podle ředitele teplárenské společnosti brzy očekávat také další města. „Někoho to čeká už příští rok, někoho za dva roky. Ten problém, jak psala Pačesova komise, pro české teplárenství v horizontu pěti let skutečně hrozí,“ upozorňuje ředitel Drápela.

Už nyní je téměř jisté, že městské teplo v Plzni citelně zdraží. Spekuluje se až o dvacetiprocentním nárůstu. Radnice ale takové odhady považuje za předčasné. „Předjímat jakoukoli částku je nyní zbytečné,“ soudí předseda představenstva Plzeňské teplárenské Roman Jurečko. „Zatím to nedokážeme říct, až na základě jednání, která proběhnou, můžeme být konkrétnější,“ dodává náměstek plzeňského primátora Petr Rund.

Zdražení městského tepla se obávají hlavně důchodci. „Zdražení tepla by mě citelně zasáhlo,“ přiznává jeden. „S jednou penzí bojuji o přežití již za dnešních cen energií,“ dodává druhý.

Teplárenské pomůže v budoucnosti snížit závislost na uhlí zařízení na spalování biomasy. To však bude hotové až příští rok.