Arboretum v Liberci zatím neprošlo

Liberec - V Liberci se plánuje velkolepý projekt, který má propojit botanickou a zoologickou zahradu. V prostoru mezi oběma areály vznikne arboretum se vzácnými stromy a s výběhy pro zvěř. Místní ale tolik jako tvůrci projektu nadšení nejsou, zdá se jim příliš megalomanský, radši by viděli opravené silnice a novou kanalizaci. Radnice s nimi chce ještě jednat, kromě výstavby arboreta se mají opravit také školy i školky a zrevitalizovat okolní parky. S opravou silnic nebo výstavbou kanalizace ale projekt nepočítá.

Lidové sady jsou výstavní a lukrativní čtvrť Liberce. Radnice do ní chce investovat téměř tři čtvrtě miliardy Kč, místní jsou ale překvapivě proti. Nesouhlasí totiž s výstavbou arboreta, které je součástí rozsáhlého projektu. Lidé nechtějí, aby se nynější Riegrův park oplotil a v blízkosti jejich domů žila zvířata. „Zůstávají některé sporné body, jako je uzavření Purkyňovy ulice a umístění obor pro zvěř v blízkosti bytových domů,“ prohlásila předsedkyně občanského sdružení Staré Město Liberec Alena Dvořáčková.

Radnice chce s místními ještě jednat. Bez uzavření Purkyňovy ulice, která prochází mezi botanickou a zoologickou zahradou, prý ale nemá projekt smysl. „Pakliže bychom chtěli propojit prohlídkové okruhy, znamenalo by to nějaké technické řešení, které je téměř nemožné,“ uvedl náměstek primátora Liberce Ondřej Červinka (ODS). Za 690 milionů Kč se mají kromě výstavby arboreta také opravit školy i školky a zrevitalizovat okolní parky. Místní ale upozorňují na to, že oblast trápí daleko horší problémy než zarostlé zahrady. „Tato čtvrť postrádá kanalizace, v hrozném stavu má komunikační systém, je tu zastaralý vodovod,“ poukázal bývalý primátor Liberce a odpůrce arboreta Jiří Drda. Místopředseda sdružení Staré Město Liberec Aleš Pavlů dodal: „Nejdřív by se měly udělat zásadní a důležité věci, teprve potom by se mělo město starat o nadstavbu. Tady je to opačně.“

S opravou silnic nebo výstavbou kanalizace ale projekt nepočítá. Z fondů, které radnice žádá o dotaci, se totiž infrastruktura financovat nedá.