Zákaz transportu přežvýkavců trápí libereckou zoo

Liberec - Liberecká zoo nemůže vyvézt pět svých zvířat. Tím zoo vznikají problémy s nedostatkem místa, a to hlavně v žirafinci, kam má každým dnem přibýt nový potomek. Zákaz transportů vydaly některé západoevropské země kvůli dvěma infekcím.

V Liberecké zoo očekávají každým dnem narození letos už čtvrtého mláděte žirafy. Radostnou událost ale kazí problém s kapacitou žirafího výběhu. Kvůli dvěma infekčním onemocněním totiž některé západoevropské země vydali zákaz transportů přežvýkavců. Do Francie tak nemohou odcestovat dva mladí žirafí samečci.

„V předchozích letech se nám dařilo, měli jsme odchovy žiraf, žirafy jsou odstaveny a čekal je transport do jiných zoo, ale bohužel v některých evropských zemích panuje nepříjemná nákazová situace, a proto jsou přesuny přežvýkavců zastaveny,” uvedl ředitel liberecké zoo David Nejedlo. „Mláďata žiraf musí zůstat v našem pavilonu, což je vzhledem k ročnímu období, kdy zvířata jsou většinu dne doma, poněkud nepříjemné,” dodal zoolog Luboš Melichar.

Onemocnění modrého jazyka a Nilská horečka blokují také plánovaný příjezd vikuní samice. Jedná se o zvířata, která žijí skupinově a nesnesou samotu. Jediný samec v liberecké zoo, Max, svojí partnerku už netrpělivě očekává. „Max to řeší tím způsobem, že pobíhá podél hrazení s výběhem oslů somálských a snaží se o ten kontakt tam, samozřejmě kontakt nepřichází, takže raději bychom samozřejmě tu samici měli v naší zahradě, ale bohužel to není možné,” řekl Melichar.

Plánované transporty se pravděpodobně uskuteční až na jaře. Jakmile totiž v Liberci napadne sníh, budou převozy zvířat z technického hlediska nemožné.