Obyvatelé Litvínova rozhodují o zachování těžebních limitů

Litvínov - V Litvínově na Mostecku se dnes obyvatelé od 10:00 do 21:00 mohou v referendu vyjádřit k limitům těžby hnědého uhlí. Ty schválila vláda před patnácti lety. Především Mostecká uhelná společnost (MUS) teď ale prosazuje těžbu nad jejich rámec. Sdružení Kořeny, které lidové hlasování prosadilo očekává, že lidé dají jasně najevo, jestli je pro ně důležitější zachování krajiny, nebo pokračování těžby.

Nejsilnější zbraň, která může zabránit další těžbě hnědého uhlí. Tak mluví o referendu občanské sdružení Kořeny. Jeho členové lidové hlasování prosadili a čekají, že lidé řeknou další těžbě jasné ne. Pokud by limity skutečně padly, přiblížila by se podle sdružení rypadla k hranicím Litvínova na pouhých 500 metrů. „Znamenalo by to, že se třicetitisícové město ocitne na sto let na pokraji těžební jámy,“ tvrdí Roman Klecker z hnutí Duha. „My to nechceme, protože si myslíme, že to ublíží městu a proto referendum,“ shrnuje postoj občanské sdružení Kořeny jeho člen Miroslav Otcovský.

Obyvatelé Litvínova odpovídají v referendu na otázku „Má město Litvínov aktivně využít všech prostředků, aby zabránilo přiblížení povrchové těžby uhlí k Litvínovu, při kterém by došlo k překročení územních ekologických limitů vymezených usnesením vlády č. 444/1991?“

Mostecká uhelná, která prolomení limitů těžby prosazuje, tvrdí, že sdružení Kořeny dává obyvatelům Litvínova nepravdivé informace. „Referendum bylo vyvoláno právě kvůli tomu, že se k obyvatelům Litvínova dostaly nepravdivé, nebo dokonce zcela lživé informace,“ tvrdí mluvčí MUS Liběna Novotná.

Prolomení limitů by bezprostředně ohrozilo domovy dvou tisíc lidí z Horního Jiřetína a Černic. Právě pod nimi milióny tun kvalitního hnědého uhlí leží. Tamní obyvatelé pokračování těžby odmítli v lidovém hlasování už loni.

K tomu, aby bylo právě probíhající referendum v Litvínově platné, musí přijít k urnám přes padesát procent voličů. Sdružení Kořeny odhaduje, že účast bude mnohem vyšší. „Podle toho, jak jsme zatím mluvili s lidmi, předpokládáme, že většina bude pro zachování limitů a pro zabránění těžby,“ říká Jana Doležalová z občanského sdružení Kořeny.

Jak lidé hlasovali, bude jasné dnes pozdě večer. Výsledky referenda budou pro litvínovskou radnici závazné.