Celníci při razii ve Svatém Kříži zabavili zboží za miliony

Cheb - Razie ozbrojených celníků uzavřela tržnici Svatý Kříž nedaleko Chebu. Zabavili při ní zboží za několik miliónů korun - padělané značkové oblečení, nekolkované cigarety i pirátská DVD. Podle vedení celní správy budou podobné akce pokračovat na různých místech republiky až do Vánoc.

Zásahová skupina celníků se samopaly obklíčila přibližně polovinu stánků rozsáhlého asijské tržiště. Většina stánkařů před celníky utekla. Jeden z obchodníků se z obav před kontrolou i se zákazníky zamkl do stánku.

S povolením státního zástupce pracovníci celní správy rozlamovali zámky u předem vytipovaných stánků. Při razii kontrolovali vystavené zboží a hledali tajné skrýše. V těch trhovci schovávali nelegální kopie filmů a nekolkované cigarety. Někteří obchodníci si stěžovali, že podobné akce jim odrazují zákazníky. Ti se před uzavřenou tržnicí otáčeli a odjížděli.

Kvůli rostoucí agresivitě trhovců hlídal ozbrojený doprovod zasahující celníky na všech místech členitého tržiště. „Tím, že ta akce je výjimečná v tom, že se dostáváme do uzavřených stánků, tak by mohlo dojít k nějakým incidentům,” vysvětlila mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová.

Podobně jako v předchozích případech i na tržišti Svatý Kříž odhadují celníci hodnotu zabaveného zboží na miliony korun. „Za těch posledních čtrnáct dnů se pohybuje hodnota toho zabaveného zboží přes 200 milionů korun,” uvedl generální ředitel Celní správy ČR Zdeněk Richtr.

Vydáno pod