ZOO Praha zahajuje sezonu

Praha - Příchod jara a teplého počasí otevírá novou sezonu také v pražské zoologické zahradě. Začíná už tuto sobotu v jedenáct hodin dopoledne a slavit se bude hodně dlouho. Důvodů je víc než dost, například nové areály, expozice a spousta novinek. A k tomu všemu i páté narozeniny gorilky Moji.

Moja není jediná, kdo bude slavit. Hroch Slávek bude mít pětadvacetiny a slonice Gulab, nejstarší obyvatelka zoologické zahrady, dokonce padesátiny. Dárky připravili v zahradě i pro její další obyvatele a zkrátka nepřijdou ani návštěvníci. Na nejvyšším místě areálu vyrůstá rozhledna Obora, která tvoří protipól Petřínské rozhledny. Tvůrci se při její stavbě inspirovali v Jizerských horách. „Zoologická zahrada má určitý ráz, určitý architektonický koncept, a proto se vybírala celodřevěná konstrukce. Z těch dvaceti předloh nás zaujala rozhledna na Smrku,“ uvádí investiční náměstek ZOO Praha Alexander Světnický.

Největší změny čekají letos lachtany jihoafrické. Pětičlenná rodinka, ve které jsou i potomci slavného Gastona, se už brzy zabydlí v novém areálu za třicet devět milionů. „My jsme se rozhodli pojmout to monumentálně, jako dechberoucí expozici. Je to imitace mořského pobřeží. A podstatou té expozice je čistá voda a v ní krásný pohled na lachtany, včetně pohledu pod vodní hladinu,“ popisuje nový lachtaní domov ředitel pražské zoo Petr Fejk.

Dalšími novinkami jsou třeba informační systém pro nevidomé, nová expozice papoušků nebo žirafí bybyboom. „V sobotu čtvrtého dubna dojde v 11:00 ke slavnostnímu zahájení sezony a ve 13:30 bude v Africkém domě křest hned tří žirafích mláďat,“ informuje tiskový mluvčí zoologické zahrady Vít Kahle.

Kvůli stavbě protipovodňových hrází bude letos omezena kapacita parkovišť. Zoologická zahrada ve spolupráci s pražským dopravním podnikem proto posílí autobusovou linku číslo 112 a znovu zavede Zoobus.