Nemocnice v Litomyšli a Svitavách pracují na vzájemném propojení

Litomyšl - Krajské nemocnice v Litomyšli a ve Svitavách začaly pracovat na vzájemném propojení. Obě zdravotnická zařízení vytvořila společně týmy odborníků, kteří mají fúzi připravit, návrhy variant by měly být dokončeny do 1. července. Jako další zásady si nemocnice vytkly zachování úrovně zdravotní péče, efektivnější fungování zařízení a využití ušetřených peněz v zájmu pacientů i na zlepšení mezd zdravotníků. Počet personálu by se měl postupně přirozenou cestou snížit, nemocnice neplánuje někoho propouštět, ale nebude nahrazovat odchody zaměstnanců jinými.

Pacientů ani personálu se propojení nedotkne, řekli dnes na tiskové konferenci ředitelé nemocnic. „Především jsme si řekli, že obě nemocnice budou i nadále plnit roli nemocnic akutní lůžkové péče. To je podstatná zpráva pro naše klienty i zaměstnance,“ uvedl ředitel Svitavské nemocnice Pavel Havíř.

Nové vedení Pardubického kraje v čele s ČSSD po volbách ohlásilo, že chce vytvořit novou koncepci krajského zdravotnictví, která počítala i se sloučením zdravotnických zařízení ve Svitavách a Litomyšli. Na její zpracování si najalo společnost Stapro a zároveň vyzvalo vedení obou nemocnic, aby předložila i své vlastní návrhy. Definitivní řešení zvolí zastupitelé Pardubického kraje v druhé polovině tohoto roku.

Ve hře je nadále samostatnost, nebo sjednocená akciová společnost

Konkrétní změny zatím ředitelé nechtějí předjímat. Dosud není jasné, zda se obě zařízení spojí do jedné akciové společnosti, či zůstanou samostatné, ani jak by se případný společný subjekt nazýval a kdo by ji vedl. Přesnější představy existují pouze v nemedicínských obslužných provozech, kde by bylo možné například využívat efektivněji prádelny, kuchyně, dopravu a správu a údržbu budov, kterými dosud každá nemocnice disponuje sama.