Na likvidaci jedů v Lázních Bělohrad jsou konečně peníze

Hradec Králové - Nebezpečné látky a znečištěná půda v areálu firmy Deprag v Lázních Bělohrad, které léta ohrožují jak samotné město, tak i okolní obce, snad konečně zmizí. Vláda schválila, že na sanaci staré ekologické zátěže poskytne sto třináct milionů korun. Firma na ně čeká od konce devadesátých let.

Když firma Deprag v roce 1998 zamořené výrobní haly kupovala, stát jí slíbil, že ekologickou zátěž zlikviduje. Avšak po více než deseti letech jsou na svém místě nejenom haly, ale i veškerá znečištěná zemina, kterou je potřeba vytěžit až do šestimetrové hloubky. „Jde zejména o zamoření areálu kalicí směsí, oleji a dalšími látkami,“ vypočítává Otakar Řehořovský z firmy Deprag CZ.

K rychlému řešení problému nepomohla ani skutečnost, že zamořené haly jsou v blízkosti velkého zdroje pitné vody. „Lázně Bělohrad jsou lokalitou, kde se nachází hodně podzemních vod. Například město Jičín bere vodu od nás,“ uvádí starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr.

Ministerstvo financí zpoždění v zahájení sanace vysvětluje hlavně tím, že průzkum odhalil mnohem rozsáhlejší škody, než se očekávalo. V minulých dnech však do Bělohradu dorazila dobrá zpráva. Peníze na likvidaci jedů budou. „Česká vláda svým usnesením schválila po devíti letech navýšení finančních prostředků na odstranění ekologických zátěží,“ dodává Otakar Řehořovský. „Škody společnosti Deprag CZ jsou zařazeny do komplexní zakázky na odstranění starých ekologických zátěží, kde počítáme, že vítěze můžeme znát někdy na podzim,“ informuje mluvčí ministerstva financí Zuzana Chocholová.

Vedení firmy věří, že sanační práce začnou nejpozději ve druhé polovině roku.