Veselé obrázky Kornelie Němečkové

Chrudim - Veselé obrázky se jmenuje nová výstava známé české výtvarnice Kornelie Němečkové. Ta se léta věnuje vystřihované grafice, tapiserii a textilní koláži. Unikátní technika vystřihovánek se stala inspirací pro výrobu animovaných filmů nebo poštovních známek. Výběr nejlepších prací teď autorka vystavuje v Chrudimi.

Originální vystřihovanou grafiku Kornelie Němečkové diváci znají například z původní znělky televizního pořadu Zpívánky. Stejně tak práce vystavené v chrudimském sále kabinetu Ex libris mají blízký vztah k lidové kultuře. Inspirací se pro Kornelii Němečkovou stalo rodné Valašsko. Kromě poštovních známek a plakátů ilustrovala i knihy a časopisy.

„Jednou po mně chtěli nějakou detektivní povídku. A já jsem udělala něco úplně jiného. Pustila jsem se do úplně jiné práce, a když jsem to tam přinesla, tak mi řekli: Pani Němečková, my jsme chtěli Němečkovou. Tak že jsem sedla a během dvou dnů jsem to musela udělat tou vystřihovanou technikou, vypráví výtvarnice Kornelie Němečková.

Návštěvníci chrudimské výstavy mohou vidět i jediný zachovaný originál, který se Kornelii Němečkové podařilo zachránit v povodní zničeném ateliéru. „Tak jsem si ho zasklila a nechala na památku,” dodává výtvarnice. Výstava s názvem – Veselé obrázky potrvá do 31 ledna 2007.

V komorním prostředí v sálu Památníku národního písemnictví během roku vystavují čtyři až pět umělců. Přehlídka nejlepší tvorby se několikrát představila i v zahraničí.