Za výtržnosti a projevy neonacismu ve Světlé nebyl nikdo odsouzen

Světlá nad Sázavou - Policie ve Světlé je krátká na výtržnosti a projevy neonacismu. Tvrdí to představitelé města. Starostka se chce obrátit přímo na ombudsmana a policejního prezidenta. Násilnosti na ulici a hlavně hospodské rvačky se teď ve Světlé nad Sázavou objevují skoro každý týden. Lidé ve městě se bojí a poukazují i na projevy neonacismu.

Vedení města se chce obrátit na policejního prezidenta a ombudsmana. Zdá se jim, že policie nemá pro potírání násilností ve městě dostatečné prostředky. „Těch prostředků a pravomocí má velice málo. Má i nízké počty pracovníků,“ vysvětluje místostarosta Josef Böhm (ODS). I proto se chce starostka Lenka Arnotová (nestr.) obrátit s prosbou o pomoc na státní úřady.

"Je to až zbytečný krok, obracet se s touto záležitostí na nejvyšší orgány,” myslí si ovšem ředitel okresní policie v Havlíčkově Brodě Jaroslav Hrdina.

Rvačky skinhedů, hajlování nebo dokonce podpis jednoho výtržníka do policejního protokolu hákovým křížem. Nic z toho nebude souzeno jako projev neonacismu. „Nebyli svědci, nebyly důkazy na to, abychom jim tento trestný čin mohli sdělit,“ nabízí vysvětlení Jaroslav Hrdina.

Policie se s radnicí shoduje, že by u soudu měly padat přísnější tresty. Jan Doležal, místopředseda okresního soudu v Havlíčkově Brodě ale zdůrazňuje, že je naprosto vyloučené, aby někdo radil soudci, jaké tresty má ve světelských kauzách ukládat.

Provozovatelé restaurací a barů, ve kterých se podle výpovědí svědků neonacisté opíjejí, se shodují na tom, že co se děje v jejich provozovnách, to si ohlídat umí. Co se ale děje na ulici, to už podle nich musí hlídat policie.