Seidlův archiv překvapil a potěšil historiky

Český Krumlov - Bohatství českokrumlovského Seidlova archivu překvapilo historiky. Ti rok zkoumali vloni objevený unikátní fotografický archiv Josefa Seidla a jeho syna Františka. Podle historiků dokumenty mají obrovskou hodnotu především proto, že jsou detailní obrazovou kronikou Šumavy i běžného života v pohraničí v minulém století.

V květnu 2005 objevili noví vlastníci na půdě Seidlova domu fotografovy skleněné desky, které tu ležely ukryté více než padesát let. Přivolaní historici zjistili, že se jedná o jedinečný soubor dobových snímků z konce 19. století. „Do teď v nás rezonují ohromné dojmy, protože skutečnost předčila naše očekávání,” uvedl ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu a majitel Seidlova domu Miroslav Reitinger.

Letos v září při rekonstrukci domu dělníci odkryli prostor pod podlahou, kde našli další stovky negativů na skleněných deskách. V domě noví majitelé našli okolo 140 tisíc desek. Historici část z nich prozkoumali a dnes zveřejnili výsledek svého bádání. Na negativech se objevují šumavské vesnice, které podlehly likvidaci za minulého režimu. V archivu jsou fotografie vojáků i odsunutých rodin. Objevily se tady také dosud neznámé snímky prezidenta Edvarda Beneše. „K tvorbě rodiny Seidlových patří i tvorba reportáží,” vysvětluje manažer projektu obnovy Fotoateliéru Seidl Petr Hudičák.

Unikátní archiv jeho správci přestěhovali do nového depozitáře, část snímků už zpracovávají laboratoře Německu. „Je to evropský objev. Snímky převádíme do digitální formy, nejsou příliš poškozené, navíc existují přesné záznamy o jejich vzniku. O to je sbírka cennější,” uvedl Ed Gartner z CD LAB Norimberk

Archiv do svého vlastnictví získalo od potomků město. Jeho zástupci sbírku ponechají kompletní. Noví majitelé Seidlova domu chtějí uvnitř vybudovat muzeum historické fotografie. Část archivu sem pak opět přesunou. Objekt zpřístupní v roce 2008.