Spor kolem plzeňských kasáren pokračuje

Plzeň - Areál bývalých kasáren v Plzni na Slovanech od odchodu vojáků v roce 1992 stále chátrá. Město v lokalitě počítá s rodinným bydlením, ale kvůli pokračujícím soudním sporům zatím výstavba nezačala. Podle vedení města se přitom jedná o velmi cenné a strategické území pro další rozvoj Plzně. Ani po patnácti letech sporů ale nikdo neví, komu pozemky bývalých kasáren vlastně patří. Ministerstvo obrany vede soudní spor se soukromou firmou, která ho chce na základě dřívějších nejasných smluv získat. O lukrativní místo usiluje také plzeňská radnice. Spory se táhnou a pozemek leží ladem.

„Ta situace není dlouhodobě řešená, ale klíč k řešení má stát. Pro nás to skutečně představuje problém,” říká náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek. „Z hlediska územního plánu máme naplánovanou výstavbu 800 bytových jednotek a měl by tam vzniknout v určité části i městský park,” hovoří o své představě náměstek plzeňského primátora Jiří Uhlík (ODS).

Ten, kdo spor vyhraje, získá nejen lukrativní místo, ale zdědí po armádě i velkou ekologickou zátěž, kterou bude muset sanovat. Nový posudek ale přinesl překvapivé zjištění: sanační náklady budou dvacetkrát nižší a majitel zaplatí místo 400 miliónů jen dvacet.

„Je otázkou, zda ty původní dvacetkrát vyšší odhady nejsou z té doby, kdy se dohadovalo na samém počátku Ministerstvo obrany a privátní firma, za kolik že mají areál koupit,” uvažuje náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL).

Spekulace o tom, že dřívější vysoké odhady na sanaci byly účelové, vyvrací bývalý plzeňský primátor Miroslav Kalous. Firma, která dělala odhady v polovině devadesátých let, vycházela z drahé technologie odstraňování ekologických zátěží. Dnes se dají stejné práce udělat za zlomek vykalkulované ceny. V novém světle je teď pozemek ještě zajímavější.

Podle vedení města není nejdůležitější, kdo pozemek nakonec získá, ale kdy se tady začne stavět.