Stavba sídla Královehradeckého kraje pohlcuje finance na další projekty

Hradec Králové - Královéhradecký kraj začíná šetřit. Musí totiž zaplatit první splátku na nové sídlo pro úředníky, které bude možná stát až dvě miliardy korun. Zastupitelé tak začínají škrtat ve výdajích na příští rok. A kritikům se to nelíbí. Třeba na opravy silnic má totiž podle nich putovat třikrát méně peněz než loni. Nižší bude i příspěvek na opravu památek a kulturu.

Náklady na nový krajský palác za sebou veřejnost potáhne jako balvan, tvrdí opoziční lidovci. Od začátku přestavby bývalého pivovaru na sídlo úředníků varovali: nebudou peníze na silnice, památky, školství.

„Z dosavadní úrovně tři sta miliónů korun ročně klesají náklady na opravu silnic 2. a 3. třídy na sto milionů korun a to je naprosto nedostatečné k tomu, aby se vůbec ta silniční síť udržela ve vyhovujícím stavu,” popisuje možné dopady zastupitel za KDU-ČSL Vladimír Derner a dodává, že podfinancováno bude také školství. Jeho stranickému kolegovi Karlu Klímovi se zase nelíbí snížení dotací na kulturu ze třinácti na sedm milionů korun.

Kolik bude úřad kraje stát, nikdo přesně neví. Určitě přes miliardu, podle horších odhadů dvě miliardy korun. Kraj přestavbu splácí formou leasingu. V příštím roce musí zaplatit téměř 600 miliónů. Před dvěma lety slíbil hejtman Bradík, že stavba nejdražšího úřadu v zemi rozpočet kraje neohrozí: „Není důvod k obavám, že výdaje na administrativní centrum budou na vrub školství, zdravotnictví, dopravy a dalších oblastí. V žádném případě. Máte moje slovo hejtmana.”

Dnes ale hejtman mluví trochu jinak: „Přirozeně, že tato částka se promítá do rozpočtu, ale mnohem větší problém je výstavba průmyslové zóny v Kvasinách. Částka, kterou nám na stavbu sídla dal státní rozpočet činí miliardu 700 tisíc a 300 milionů korun je naše spoluúčast a s těmito 300 miliony my jsme nepočítali.” Podle oficiální zprávy kraj vloží do průmyslové zóny v Kvasinách jen dvě stě miliónů. Závažím rozpočtu tak zůstává hlavně nový úřad.

Opozice teď žádá odstoupení z tohoto projektu, který podle ní destruuje krajský rozpočet, přestože ví, že svůj návrh jen těžko prosadí. ODS a Sdružení nezávislých kandidátů-Evropští demokraté, kteří stavbu úřadu prosazují, mají v zastupitelstvu většinu.