Táborsko nabídne více pracovních míst pro lidi s postižením

Tábor - Na Táborsku přibudou pracovní místa pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Chráněné dílny soběslavského střediska diakonie Rolnička rozšíří počet zaměstnanců díky dotaci z evropského programu Rozvoje lidských zdrojů. Je jedním z mála zařízení, které se v tomto regionu cíleně věnují zaměstnávání postižených.

Pro Dagmar Pejšovou bylo zaměstnání rozhodujícím krokem k samostatnosti. Pracuje v keramické dílně, má pravidelný plat a díky tomu i chráněné bydlení. Ještě nedávno ale bydlela u rodičů. Každý den hledala způsob, jak se od rána do večera zabavit. „Mamka se mnou byla také doma a já nevěděla, čeho se mám chytit.”

Do konce školního roku si vyzkouší pracovní nasazení pět dalších klientů. Projekt nabízí i počítačový kurs a v průběhu příštího roku znovu zacvičení v dílnách. Pro chráněnou čajovnu znamená dotace dvojnásobný úspěch. Čtyřem lidem může nabídnout dokonce trvalé zaměstnání. „Současná dotace je poskytnutá na sedmnáct měsíců a vlastně vyřešila, že můžeme volně pokračovat v čajovně,” dodává ředitel střediska diakonie Rolnička v Soběslavi Karel Novák.”

Klienti centra tak mají v jednom zařízení možnost speciálního základního a středního vzdělání i pracovního uplatnění. Práci tam ale našli i jiní zájemci. Kromě čajovny se v pěti chráněných dílnách vyrábějí vitráže, textilní a dřevěné výrobky, keramika nebo svíčky. Po deseti letech od založení první dílny už v Rolničce našlo zaměstnání dvacet lidí.