Ve skanzenu na Veselém kopci začaly tradiční Vánoce

Hlinsko - Ve skanzenu lidových staveb na Veselém kopci u Hlinska už přivítali vánoce. V roubenkách praská v kamnech a pod stromečkem už jsou některé dárky. Nechybí ani ukázka štědrovečerní tabule z konce devatenáctého století.

Na Veselém kopci už začaly oslavy vánočních svátků. Návštěvníci si mohou prohlédnout mikulášské pečivo připravené podle historických předloh z 19. století nebo typické ozdoby ze sušeného ovoce. Nechybí ani tradiční štědrovečerní tabule.

„Návštěvníci mohou vidět ukázky obyčejů celého zimního cyklu,” poznamenává ředitelka skanzenu Ilona Vojancová. K ukázkám patří i výroba perníčků – na Veselém kopci je připravuje Marie Melšová: „Perníkářství jako takové je hodně staré – z minulého století. Tehdy dělali perníčky jako ozdoby na stromeček, dětem k Mikuláši a tak pro radost.”

O Vánocích se na vesnici podávaly hlavně luštěniny, aby se lidí i chalupy držely peníze. Maso si mohly dovolit jen bohaté rodiny. Podle Vojancové nesměly na vánočním stole chybět také pokrmy z kynutého těsta: „Naši předci věřili, že se na ně přenese síla, která umožňuje těstu měnit objem.”

Největší rozdíl mezi Vánocemi našich pradědů a dneškem je hlavně v dárcích. Podle Ilony Vojancové byl asi největším dárkem minulosti dostatek jídla a pečiva. Tradiční lidové zvyky budou na Veselém kopci k vidění až do první adventní neděle.