Vedení dvorské zoo schválilo přesun vzácných nosorožců do Afriky

Dvůr Králové nad Labem - Představenstvo Zoo Dvůr Králové nad Labem dnes schválilo přesun až pěti velmi vzácných nosorožců bílých severní formy do rezervace v Keni. Cílem přemístění nosorožců je pokus o záchranu tohoto druhu. Zoologové věří tomu, že ve volné přírodě by nosorožci mohli mít potomky. V zajetí to prý už možné není.

Nosorožců bílých severní formy údajně žije ve volné přírodě posledních několik kusů a jde o jeden z nejohroženějších druhů na planetě. Poslední zvířata se prý vyskytují v rezervaci Garamba v Kongu a v Súdánu. V zajetí vedle šesti kusů ve Dvoře žijí ještě samec a samice v americkém San Diegu. Tamní samice, která také patří dvorské zoo, je však už neplodná a samec moc starý.

U jedné samice z dvorské zoo přesun do Afriky kvůli jejímu zdravotnímu stavu není možný. Zbylé tři samice a dva samci podstoupí vyšetření. Pokud vyhoví, mohla by všech pět čekat cesta do Afriky. Zoologové věří tomu, že v přirozeném volném prostředí v Africe se hormonální hladina samic vrátí na normální úroveň a budou moci zabřeznout. "

Nový domov by dvorští nosorožci měli nalézt v keňské rezervaci Ol Pejeta Conversanci. Nadále budou majetkem dvorské zoo. Náklady projektu by se podle Myslivečkové měly platit z peněz, které sežene od sponzorů nezisková organizace Back to Africa. Do Afriky by nosorožce měla převézt letadla.

Projekt vzbuzuje kontroverze

Projekt přesunu nosorožců připravovalo už bývalé představenstvo zoo, a to do rezervace v Jihoafrické republice. Nové představenstvo, které zoo řídí po loňských krajských volbách, jež vyhrála ČSSD, projekt pozastavilo. „Představenstvo si vyžádalo názory odborníků z celého světa a nyní přesun do Afriky schválilo,“ řekla Myslivečková. Podporu projektu podle ní vyslovil i britský princ William.

Proti stěhování nosorožců do Afriky se staví dvorské občanské sdružení Safari Archa 2007. Podle předsedy sdružení Romana Komedy v Africe nosorožce čekají zdravotní rizika. Podle něj také nikdo neprokázal, že v Keni nosorožci bílí severní formy žijí. Podle odpůrkyně transportu a bývalé zooložky z dvorské zoo Kristiny Tomášové by se měly využít alternativní metody reprodukce, například umělé oplodnění.