Na Vysočině řádí pytláci, vydra kvůli nim přišla o nohu

Poděbaby (Havlíčkobrodsko) - O tom, že se na Vysočině množí nezákonné lovení vyder, se ví už dlouho. Poslední případ pytláctví byl podle ochranářů zvlášť trýznivý, nedaleko Havlíčkova Brodu objevili vydru, která se několik dnů trápila s železnou pastí na noze. Veterinář jí musel končetinu amputovat. Pytláctví je v poslední době na Vysočině stále častější, železa nastražená ve volné přírodě mohou ohrozit také psy, kočky nebo i malé děti.

Vydra říční je na seznamu přísně chráněných ohrožených druhů zvířat. V neděli odpoledne našli ztrápeného podvyživeného ročního samce s přeraženou končetinou a s asi kilovou železnou pastí na noze na kraji lesa u Poděbab nedaleko Havlíčkova Brodu. „To zvíře skutečně muselo zažívat obrovské utrpení, podle charakteru zranění bylo vidět, že několik dnů běhalo po kraji s těmi těžkými železy na noze,“ uvedl Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny.

V pondělí brzy ráno se musela vydra podrobit operaci, kvůli záchraně života jí veterinář Pavel Vrbka přední končetinu amputoval: „Zachrání jí to život, ale zůstane ve stanici a do volné přírody se samozřejmě už nevrátí.“ Mluvčí Policie ČR Havlíčkův Brod Jana Mazourová prohlásila: „Policisté zahájili úkony trestního řízení na neznámého pachatele pro podezření z trestného činu pytláctví.“

Pytláctví je v poslední době na Vysočině stále častější, právě železa nastražená ve volné přírodě mohou ale ohrozit také psy, kočky nebo i malé děti. „Použití želez je dnes zakázané zákonem na ochranu zvířat proti týrání i zákonem o myslivosti,“ doplnil Václav Hlaváč. „V poslední době je toto zranění bohužel běžné, protože vydry se dostávají do chovných rybníků a rybáři nechtějí mít škody na rybách,“ dodal veterinář Pavel Vrbka.

Za poslední měsíc jde již o třetí podobný případ, dvě vydry nepřežily v březnu otravu karbofuranem.