Semilské náměstí opět zdobí srp a kladivo

Semily - Riegrovu náměstí v Semilech opět dominuje mozaika se srpem, kladivem a rudou hvězdou. Není nová, pochází z doby nejrudější totality. Krátce po sametové revoluci se ale schovala za reklamní panel, který dnes dělníci sejmuli. Do 17. listopadu, kdy uplyne dvacet let od sametové revoluce, se město chce s pozůstatkem dřívějšího režimu vyrovnat.

Tyto symboly se ale v Česku nesmí používat, stejně jako třeba hákový kříž. Jde totiž o trestný čin podpory a propagace hnutí, která potlačují svobodu. Radnice se ale trestu obávat nemusí, právě proto, že jde o pozůstatek z minulosti. Mozaiku proto teď doplňuje cedule s nápisem Co s ní?, která apeluje na občany, aby vyjádřili na věc svůj názor.

Skleněná mozaika má velikost zhruba 16 metrů čtverečních. Když ji v roce 1990 nechali tehdejší představitelé radnice překrýt reklamou, bylo to nejjednodušší, nejrychlejší a nejlevnější řešení. Jenže leasingová společnost, která na sebe na poutači chtěla upozornit, zkrachovala a konkurzní správce dal již před čtyřmi lety městu souhlas k sundání reklamy.

Město nyní vyzvalo místní lidi, aby sami společně našli způsob, jak se s nechtěnou výzdobou náměstí, které navíc prochází celkovou obnovou, srovnat. Semilské radnici může proto každý občan napsat svůj názor. Anketa skončí 30. dubna. Mozaiku by mohla znovu překrýt reklama nebo znak města. Zedníci by také mohli mozaiku odsekat a budovu znovu omítnout nebo zateplit. „Proč to tam nenechat jako varování, vždyť to někdy vypadá, že se ta doba zase vrací,“ poznamenala jedna asi 60letá žena, která odhalení uměleckého díla jako jedna z mála přihlížela.

Srp a kladivo na semilském náměstí
Zdroj: ČT24