Bezpečnostní stojany na kola zůstaly na jihu Moravy nevyužité

Břeclavsko - Projekt, který měl ve městech zachránit kola před krádežemi, zatím selhává. Bezpečnostní stojany, které nechali namontovat třeba v Břeclavi nebo v Hodoníně, skoro nikdo nepoužívá. Cyklisté je bez zájmu objíždějí a raději parkují jinde. Normální stojany jsou obsypané koly, bezpečnostní úplně prázdné. Lidé tvrdí, že systém bezpečnostních stojanů je příliš složitý.

Zámek za 75 korun si zatím pořídilo jen pár lidí. Jak potvrdil tajemník břeclavského městského úřadu Dalibor Neděla, zatím se moc nevyužívá. Břeclavská radnice se ale nevzdává a chce pořídit dalších patnáct stojanů a udělat jim větší reklamu, třeba tím, že bude rozdávat zámky zdarma.

V Hodoníně byli razantnější. Tam, kde nechali nainstalovat nové bezpečnostní stojany, nechali staré odstranit. Lidé už je začínají používat, i když většinou po svém. Ředitel hodonínské městské policie Jindřich Vašíček upřesnil, že ve většině případů si lidé kola zamykají svým lankovým zámkem.

Stojany se tak jeví jako investice, která budí rozpaky. Více než městské kasy ale zatížila ministerstvo vnitra. Právě to městům většinu zaplatilo. Dalibor Neděla dodal, že dotace byla zhruba čtvrt milionu a město doplatilo asi padesát tisíc korun. Na prevenci kriminality rozdalo ministerstvo městům celkem pět a půl milionu korun.