VZP nechce prachatické ortopedii proplácet operace kyčlí a kolen

Prachatice - V Prachaticích se vyostřil spor o ortopedii. Lékaři v místní nemocnici by už od příštího roku neměli operovat kyčle a kolena. Všeobecná zdravotní pojišťovna totiž oznámila, že se zdravotnickým zařízením už neuzavře další smlouvy na tyto zákroky. Odůvodnila to tím, že nemocnice nemá samostatné ortopedické oddělení. Takové argumenty ale rozzlobily jak nemocnici, tak i radnici a kraj. Označují je za nesmyslné a chtějí rozhodnutí zvrátit.

Prachatická nemocnice oznámila svým pacientům, že musí vyškrtnout z plánu na příští rok operace náhrad kyčelních a kolenních kloubů. „Pacienty zatím posíláme na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu,“ říká ředitel Nemocnice v Prachaticích Bohumil Ondřich.

Červenou před operačními sály rozsvítila Všeobecná zdravotní pojišťovna. „Důvodem neuzavření smlouvy je to, že nemocnice v Prachaticích nesplňuje některé podmínky ortopedické společnosti. Nemocnice například nemá samostatné ortopedické oddělení,“ vysvětluje mluvčí VZP Jiří Rod.

Ortopedové tady ročně operovali v průměru sto dvacet pacientů. Ti teď budou muset jezdit do Českých Budějovic nebo Písku. Zástupcům kraje se nelíbí, že čekací doby na operace se prodlouží. „Udělám všechno pro to, aby tam ta ortopedie mohla zůstat,“ slibuje náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Protestuje také radnice, přesuny pacientů budou náročné i zbytečně nákladné. Starosta usiluje o obnovení smlouvy. „Pokud chce někdo od stolu zahodit sedmnáctileté zkušenosti a profesionální tým naší nemocnice, tak mě to velice mrzí,“ přiznává starosta Prachatic Jan Bauer.

Nemocnice se už devět let snaží získat povolení pro vznik samostatné ortopedie, přijala i další lékaře. Zatím ale úspěšná nebyla. Podle pracovníků zdravotní pojišťovny může jít jen o přechodný stav. Až nemocnice vybuduje samostatné oddělení ortopedie, pojišťovna s ní smlouvy obnoví.