Plzeňská nemocnice dostala největší díl z dotačního programu na léčbu rakoviny

Plzeň - Stát hodlá uvolnit miliony korun na léčbu rakoviny. Mimořádný dotační program souvisí s plánovanou optimalizací počtu onkologických zařízení. Má pomoct modernizovat vybraná komplexní onkologická centra v regionech. Ministerstvo zdravotnictví zrušilo pět z celkového počtu osmnácti onkologických center v republice, pacienti se teď budou koncentrovat do zbývajících zařízení. Nejvíc peněz získala plzeňská fakultní nemocnice.

Ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová informovala, že cílem zrušení některých center bylo zkvalitnění těch stávajících. Dotace umožní modernizaci jednotlivých onkocenter, aby nabízela ty nejlepší podmínky a mohla léčit více pacientů. Léčbu rakoviny stát podpoří více jak miliardou korun z evropských fondů i státního rozpočtu. Plzeň si z dotačního balíčku ukrojila největší díl - 96,5 milionu korun.

Jaroslava Kunová sdělila, že peníze budou investovány do diagnostických přístrojů a přístrojů určeným k operacím. Mluvčí FN Plzeň Renata Jenšíková poznamenala, že komplexní onkologické centrum je mezioborové pracoviště, sdružují se tu tedy i chirurgické obory, které se na léčbě rakoviny podílejí. V Plzeňském kraji je vůbec největší výskyt nádorových onemocnění v republice.

Zdejší onkologické centrum funguje pro pacienty z celých západních Čech. Renata Jenšíková dodala, že každý rok sem přichází 200 nových onkologických pacientů. Plzeňská fakultní nemocnice začala v loňském roce budovat nejmodernější onkologické centrum v zemi. Pacientům bude k dispozici už příští rok v létě.