Karlovy Vary: Městu od pondělí ulehčí nový silniční průtah

Karlovy Vary - Nejen řidiči, ale i lidé cestující v Karlových Varech hromadnou dopravou, si od příštího týdne budou muset zvykat na výrazné změny. Po otevření nově dostavěné části silničního průtahu se totiž změní provoz i na blízkých komunikacích. Stavba se dotkne také jízdních řádu městských autobusů.

Karlovy Vary se začátkem příštího týdne dočkají otevření silničního průtahu městem. Zatím bude v provozu jen polovina čtyřproudé komunikace. Řidiči tak budou muset pečlivě sledovat nové dopravní značky, které je navedou na správný směr. „Budou omezeny některé nájezdy a výjezdy na tento průtah. Týká se to především řidičů, kteří budou směřovat z Karlových Varů na Cheb,” upřesňuje současný stav průtahu mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek.

Největší změnou související s novým průtahem bude úplné uzavření železničního přejezdu spojujícího centrum města se čtvrtí Stará Role. Doprava bude odkloněna pod nový železniční most. Tuto změnu si pochvaluje vrchní přednosta karlovarské Správy dopravní cesty ČD František Vlach: „Vítáme každé zrušení přejezdu, který je nahrazen mimoúrovňovým křížením.” Přispívá to podle něj jednoznačně k větší bezpečnosti všech účastníků provozu.

Kvůli uzavření přejezdu ale změní své trasy natrvalo i pět linek městské hromadné dopravy. „Od 29. listopadu od osmé hodiny ranní budou přeloženy všechny linky do Staré Role. Najedou na nově vybudované zastávky na Okružní ulici a pak pojedou do cílové stanice po svých trasách,” dodává ředitel zdejšího dopravního podniku Pavel Bohánek

Paradoxně právě kvůli autobusům investovaly železnice do rekonstrukce přejezdu před dvěma roky stovky tisíc korun. Nákladná rekonstrukce přejezdu byla nutná, protože autobusy zde v některých místech dřely spodní částí karoserie o zem.

Vedení karlovarského magistrátu i silničáři se shodují, že už otevření první poloviny obchvatu, a s tím související změny na silnicích, výrazně ulehčí dopravě v centru města.